Trump odkazuje Rusom: Nerobte to

    0
    Na archívnej snímke z júla 2019 Sýrčan nesie na rukách zranené dievčatko po leteckých útokoch sýrskych vládnych síl v meste Ariha, v sýrskej privincii Idlib. (Autor: TASR)

    Rusko, Sýria a Irán zabíjajú tisíce civilistov v severozápadnej provincii Idlib, napísal Trump na Twitteri a dodal: “Nerobte to!”

    Letecké a delostrelecké útoky si od polovice decembra vyžiadali podľa údajov Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) životy takmer 80 civilistov. Za posledné týždne bolo vysídlených viac než 40.000 ľudí, dodalo SOHR.

    Turecko vyzvalo v utorok na okamžité ukončenie bojov v Idlibe po tom, čo do Moskvy vyslalo delegáciu, ktorá má o násilnostiach v tejto provincii rokovať. Hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin uviedol, že Ankara sa usiluje o dosiahnutie novej dohody o prímerí, ktorá nahradí dohodu z augusta tohto roku. Prezident Spojených štátov vo štvrtkovom tvíte Turecko ocenil za jeho snahu o zastavenie násilností v Idlibe.

    V provincii, ktorú ovláda najmä skupina Hajat Tahrír aš-Šám napojená na teroristickú sieť al-Káida, žijú asi tri milióny ľudí vrátane milióna detí. Žijú tam aj Sýrčania, ktorých vyhnala z domovov osemročná občianska vojna.

     

    - Reklama -