Trump necúvol ani o milimeter. Na rozhodnutí USA odstúpiť od parížskej dohody sa nič nemení, hlási Biely dom

    0
    Americký prezident Donald Trump (Autor: TASR)

    Hovorkyňa Bieleho domu Lindsay Waltersová podľa agentúry AP vysvetlila, že USA sa z klimatickej dohody sťahujú, kým sa k nej opäť budú môcť pripojiť za podmienok, ktoré budú pre USA oveľa prijateľnejšie.   

    Vyhlásenie Bieleho domu sa dostalo na verejnosť po tom, ako denník Wall Street Journal a agentúra AFP citovali eurokomisára pre opatrenia v oblasti klímy a energetiky Miguela Ariasa Caňeteho, ktorý vyhlásil, že USA nebudú “opätovne rokovať o Parížskej dohode, ale budú sa (v nej) snažiť preskúmať tie klauzuly, ku ktorým by sa mohli zaviazať”.

    Ministri viac ako 30 štátov sveta a predstavitelia, ktorí pracujú na realizácii dohody z Paríža, sa v sobotu zišli v kanadskom Montreale, aby sa dohodli na ďalšom spôsobe jej implementácie.

    Americký prezident Donald Trump v máji oznámil vystúpenie Spojených štátov z parížskej klimatickej dohody, ku ktorej sa oficiálne vlani pridala vláda jeho predchodcu Baracka Obamu.

    Dohoda je podľa Trumpa pre USA nespravodlivá, odstúpenie od nej Spojené štáty chráni. Dodal, že mu “veľmi záleží na životnom prostredí”, ale “nemôže podporiť dohodu, ktorá trestá USA”. Odstúpenie je v ekonomickom záujme USA, zdôraznil.

    Trump už vtedy oznámil, že je rozhodnutý znova vyjednávať a dohodnúť lepšie podmienky pre Spojené štáty. Francúzsky prezident Emmanuel Macron mu však odkázal, že na parížskej klimatickej dohode už nie je nič, o čom by sa dalo vyjednávať.

    Trumpovým rozhodnutím sa začal proces postupného odstupovania USA parížskej dohody, ktorý sa zavŕši do roku 2020. Medzitým Trumpova administratíva nedodržiava záväzky prijaté vládou Trumpovho predchodcu Baracka Obamu na obmedzenie emisií a pod.

    - Reklama -