Trump nariadil nové sankcie proti Iránu

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Trump to oznámil v deň “výročia” jednostranného odstúpenia USA od prelomovej jadrovej dohody medzi Teheránom a svetovými veľmocami v roku 2015, v rámci ktorej Irán obmedzil svoj jadrový program výmenou za uvoľnenie niektorých sankcií. Teherán v stredu niekoľko hodín pred Trumpom vyhlásil, že už nebude plne dodržiavať túto dohodu.

    Napätie medzi Washingtonom a Teheránom sa minulý týždeň ešte vystupňovalo, keď administratíva USA oznámila, že na Blízkom východe nasadí ďalšie vojenské lietadlá ako odpoveď na podľa Washingtonu “znepokojujúce náznaky a varovania” z Iránu.

    Predtým, ako Trump oznámil nové sankcie, vysoký predstaviteľ Bieleho domu povedal, že Washington čoskoro zavedie ďalšie ekonomické reštrikcie proti Teheránu, a varoval Európu, aby prestala obchodovať s islamskou republikou.

    Najnovšie Trumpove opatrenia sa zameriavajú na príjmy Iránu z vývozu kovov, ktorý sa podieľa 10 % na jeho exporte.

    A podľa amerického prezidenta majú byť zároveň upozornením pre ostatné krajiny, že dovoz iránskej ocele a iných kovov “už nebude tolerovaný”.

    “Teherán môže očakávať ďalšie kroky, pokiaľ zásadne nezmení svoje správanie,” povedal Trump.

    Trumpova administratíva argumentuje tým, že jadrová dohoda, o ktorej rokoval jeho predchodca Barack Obama, bola chybná, pretože nie je trvalá, nerieši iránsky program balistických rakiet a netrestá ho za podporu konfliktov v iných krajinách Blízkeho východu.

    Európski spojenci vo Washingtone boli proti Trumpovmu rozhodnutiu odstúpiť od jadrovej dohody a zatiaľ nedokázali nájsť spôsoby, ako oslabiť ekonomický vplyv nových sankcií USA.

    - Reklama -