Trump na to ide vo veľkom. Spustil výstavbu múru. Vstup imigrantom z „nebezpečných“ moslimských krajín chce zakázať

    0
    Donald J. Trump, prezident USA (Autor: TASR)
    Zákaz, ktorým chce Trump predísť prípadnému príchodu teroristov na územie Spojených štátov, má platiť pre krajiny, ktoré sú podľa bezpečnostných služieb na zozname potenciálne nebezpečných a mohli by z nich pricestovať militanti. Ide o spomínanú Sýriu, Irak, Irán, Líbyu, Somálsko, Sudán a Jemen. 
     
    Podľa Daily Mail by mal zákaz vstupu platiť niekoľko mesiacov, kým sa úradom nepodarí posilniť proces preverovania, s ktorým súvisí aj zvýšený počet zamestnancov. Už počas prezidentskej kampane Trump sľuboval, že zabráni radikálnym moslimom vo vstupe do USA. Teraz, zdá sa, svoje sľuby aj plní. 
     
    Zákaz súvisí s ohrozením národnej bezpečnosti, ktorú môžu predstavovať niektorí ľudia zo siedmich menovaných krajín Afriky a Blízkeho východu. 
     
    Trump však nejde len po migrantoch z cudziny. Dusno budú mať aj nelegálni prisťahovalci, ktorí už roky žijú v USA v takzvaných azylových mestách (sanctuary cities), ako sú New York, Seattle, San Francisco, Los Angeles a ďalšie. Starostovia týchto „azylových miest“ vlani otvorene vyhlásili, že napriek federálnym zákonom budú aj naďalej tolerovať vo svojich mestách prisťahovalcov, ktorí sa do USA dostali nelegálne, ale žijú a pracujú tam už roky. 
     
    Problém predstavujú aj deti migrantov, ktoré sa už narodili v Spojených štátoch a ich rodičia nemajú platné doklady. Momentálne sa diskutuje o tom, či zrušiť zákon, ktorý tieto deti chráni pred deportáciou z krajiny. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -