Trump musí zaplatiť miliónovú pokutu, zneužíval svoju nadáciu

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Sudkyňa Saliann Scarpullaová okrem nariadenia podpísala dohodu o zatvorení organizácie Trump Foundation a prevedení jej zvyšných finančných prostriedkov vo výške 1,7 milióna dolárov na iné neziskové organizácie. Zmienenú dohodu dosiahli ešte v októbri Trumpovi právni zástupcovia s kanceláriou generálnej prokurátorky amerického štátu New York Letitie Jamesovej, píše AP.

    Nariadenie sudkyne je zavŕšením žaloby, ktorú ešte vlani v júni podala na Trumpa a jeho tri dospelé deti predošlá generálna prokurátorka amerického štátu New York Barbara Underwoodová, pričom ich obvinila z protizákonného využívania nadácie na osobné, obchodné a politické účely. Trumpovu nadáciu tiež obvinila z nezákonnej spolupráce s Trumpovým volebným štábom a z opakovaných prípadov presadzovania svojho vlastného prospechu.

    Newyorská prokuratúra žiadala, aby Trump zaplatil v súvislosti s prípadom odškodné v celkovej výške 2,8 milióna dolárov. Scarpullaová vo štvrtok túto sumu znížila na dva milióny dolárov.

    Prokurátorka Jamesová označila rozhodnutie sudkyne za “veľké víťazstvo” v snahe o ochranu “aktív charitatívnych organizácii a vzatia na zodpovednosť tých, ktorí charity zneužívajú na svoje osobné zisky”.

    Trumpova nadácia po verdikte sudkyne uviedla, že peniaze prevedie viacerým charitatívnym organizáciám vrátane Pamätného múzea holokaustu v USA. Nadácia vo vyhlásení označila celú žalobu za politicky motivovanú, uviedla však, že je rada, že sa celá záležitosť už vyriešila.

     

    - Reklama -