Trump je len epizóda. Po ňom príde niečo úplne nové, píše mysliteľ. A predstavuje budúci svet

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)

    Peter Leyden je zakladateľ a prezident spoločnosti Reinvent, ktorá sa zameriava na facilitáciu debaty medzi najlepšími svetovými technickými inovátormi s úmyslom “od základu zmeniť svet”. Volebný úspech Donalda Trumpa ho ako progresívneho liberála sklamal, čoskoro si však uvedomil, že proces transformácie svetovej ekonomiky do digitálnej éry, ktorý sa Obama snažil napomôcť, sa nedá zastaviť. „Kľúčové je v tomto momente si uvedomiť, že Trumpova inaugurácia nepredstavuje začiatok novej epochy, ale jej koniec,” tvrdí Leyden.

    Minulý rok priniesol dve úplne neočakávané udalosti: rozhodnutie o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie a víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. „K obom týmto udalostiam došlo v dôsledku strachu mnohých obyvateľov týchto dvoch krajín z budúcnosti, rovnako ako chybné interpretácie toho, čo sa teraz vo svete deje,” domnieva sa vývojár. „Tieto neočakávané zmeny v krátkodobej perspektíve spôsobia chaos, ale v konečnom dôsledku len urýchlia zmeny, ktoré tak ako tak musia prísť,” dodáva.

    Trump predstavuje koniec jednej éry

    Donald Trump je podľa autora článku len príznakom niečoho oveľa väčšieho a ďalekosiahlejšieho. Rovnako to je aj v prípade euroskeptikov vo Veľkej Británii. „Všetci títo ľudia neprinášajú žiadnu zmenu, iba na ňu reagujú. Neudávajú budúci smer, ktorým by sa malo ľudstvo uberať, len sa zúfalo snažia zachrániť poriadok vecí, ktorý nenávratne mizne v prepadlisku dejín,” povedal Leyden. Americký inovátor sa domnieva, že svet sa momentálne nachádza v počiatočnej fáze nevyhnutnej transformácie do toho, čo by sa mohlo nazývať “civilizácia 21. storočia”. “Počiatočná” v tomto prípade znamená tretina cesty.

    Autor udáva tri základné charakteristiky novej civilizácie:

    1. Všetko bude riadené digitálnymi technológiami, ktoré budú múdrejšie a múdrejšie, a stále viac prepojené medzi sebou.
    2. Nová civilizácia bude operovať na celoplanetárnej úrovni.
    3. Kľúčová bude udržateľnosť rozvoja, čo sa bude týkať najmä užívania energetických zdrojov a jeho vplyvu na životné prostredie.

    Ku všetkým týmto zmenám podľa Leydena už dávno dochádza, čo okrem iného dokazuje tok finančných investícií, ktoré prúdia do pokročilých ekonomík, a neustále inovácie, ku ktorým dochádza všade na svete nezávisle od rozhodnutí vlád. „Vlády môžu progres uľahčiť alebo ho spomaliť, nemôžu ho však zastaviť,” tvrdí. Pre niektorých ľudí môžu byť tak fundamentálne zmeny v štruktúre svetovej ekonomiky skutočne desivé. Nové digitálne technológie umožňujú robiť takmer všetko lepšie, a preto sú tak nebezpečné pre starý priemysel.

    Pre populistických politikov je potom jednoduché na tomto strachu profitovať tým, že vyhlasujú veci typu “make America great again”. Takéto praktiky vraj však nie sú vôbec ničím novým. „V tridsiatych rokoch pravica využila podobný strach a zahnala svet do fašizmu a svetovej vojny. Dnes sa Trump ženie tou istou cestou, nedostane sa však ďaleko,” verí Leyden. Donald Trump vraj v konečnom dôsledku “urobí Amerike veľkú láskavosť”. Stane sa vraj totiž “nástrojom, pomocou ktorého dôjde k odstráneniu pravicovo-konzervatívnych politikov zo scény na celé dve generácie”.

    Ako k niečomu takému dôjde? Trump sa podľa autora článku pokúsi vytvoriť prezidentskú administratívu, ktorá bude úplne očividne riadená miliardármi v prospech tých istých miliardárov a najrôznejších ropných barónov. Tým si znepriatelí kľúčový elektorát 21. storočia: generáciu narodenú v novom tisícročí, vzdelaných profesionálov, ženy a všetky “menšiny”.

    Proti Trumpovi sa postupne vraj postaví aj veľký počet umiernených republikánov. „Verí niekto skutočne tomu, že Trump urobí niečo pre bielu robotnícku triedu, ktorá ho zvolila? Len počkajte, až sa mu zrušenie Obamovho zdravotného poistenia vráti a udrie ho do tváre ako bumerang,” varuje Leyden. Dôsledky Trumpovej administratívy podľa Leyden spôsobia “fundamentálnu zmenu kurzu americkej politiky naľavo”. Podobne vraj skončili konzervatívni republikáni v tridsiatych rokoch, ktorí sa museli rozlúčiť s mocou na ďalších 50 rokov.

    Kalifornia je vzorom pre budúcnosť

    Slávna americká skupina Red Hot Chili Peppers v jednej zo svojich piesní spieva o tom, že “Kalifornia je miestom, kde sa končí západná civilizácia”. Peter Leyden tvrdí, že práve štát ležiaci na západnom pobreží Spojených štátov, a konkrétne politicko-ekonomické procesy, ktoré sa v ňom uskutočňujú, je akousi predzvesťou, k čomu v nasledujúcich rokoch dôjde vo zvyšku krajiny a neskôr i na celom svete.

    „Kalifornia bola na konci minulého tisícročia paralyzovaná politickou polarizáciou. Bola nútená absorbovať vysoký počet migrantov, ktorých mnohí ľudia vinili z ekonomických problémov. Nakoniec sa frustrovaní voliči obrátili na hollywoodsku celebritu bez akejkoľvek politickej skúsenosti Arnolda Schwarzeneggera,” poukazuje Leyden na podobnosti s aktuálnym dianím. Dnes je Kalifornia vedená novou generáciou progresívnych demokratov, sú úplne vo všetkých úradoch v štáte. V Kalifornii nie je jediný zvolený konzervatívny republikán. „Konzervatívna ideológia tam už neexistuje,” zdôrazňuje vývojár.

    Kalifornia, a najmä oblasť Silicon Valley, určuje svetové technologické trendy. Stojí v popredí v oblastiach nových zdrojov energie a trvalo udržateľného rozvoja. „Všetky tie tri masívne zmeny v civilizácii 21. storočia sa tam už dávno uskutočňujú. Inými slovami: Kalifornia sa už v novej ére svetovej ekonomiky nachádza,” hovorí Leyden. Priaznivci politiky Baracka Obamu sú možno teraz sklamaní, ale podľa Leydena, ktorý sa medzi nich radí, si čoskoro uvedomia, že na to nemajú dôvod.
    „Vláda Donalda Trumpa sa zapíše do histórie ako ťažký, ale nevyhnutný krok na ceste k masívnej premene jednej ekonomickej éry na druhú. Vplyvy Obamovej administratívy, ktorá položila základ pre digitálnu, globálnu a udržateľnú civilizáciu, sa prejaví až počas niekoľkých najbližších rokov,” verí.

    Celý článok v originálnom znení je dostupný TU.


     

    - Reklama -