Trump ide tvrdo proti migrantom. Prvoradí sú americkí zamestnanci, odkazuje

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Americký úrad pre občianstvo a imigráciu (USCIS) vysvetlil, že pracovné víza H1B majú pomôcť firmám prilákať vysokokvalifikovaných cudzincov, ak ich je v krajine nedostatok. V tomto procese je však znevýhodňovaných príliš veľa kvalifikovaných amerických pracovníkov a prioritou je v súčasnej dobe ich “ochrana”.

    USCIS bude preto robiť náhodné a neohlásené kontroly vo firmách a zriadil e-mailovú adresu pre informácie o možných podvodoch s vízami.

    H1B sú najbežnejšie pracovné víza, ktorými môžu technologické firmy dostať do USA zahraničný personál. Prezident Donald Trump sľúbil ukončiť lotériový systém pre tieto víza, ktorý dáva všetkým žiadateľom rovnakú šancu na obsadenie 65.000 pozícií každý rok.

    Trump avizoval zámer zreformovať americký imigračný systém vrátane víz H1B, ale doteraz sa zameriaval väčšinou na rázne opatrenia proti nelegálnemu prisťahovalectvu a navrhovaný múr na hraniciach s Mexikom.

    Spoločnosti v Silicon Valley už kritizovali imigračné obmedzenia prijaté pre ľudí z prevažne moslimských krajín. Ich vykonávanie je zatiaľ pozastavené, kým o nich nerozhodne odvolací súd.

    - Reklama -