Trump dupol a osud jadrovej dohody sa začal otriasať v základoch. Rázne varovanie, výsledok ktorého môže dlho plniť stránky novín

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Varovanie od Trumpa zaznelo v posolstve na výročnom zasadnutí MAAE vo Viedni, kde ho prečítal americký minister energetiky Rick Perry.

    Spojené štáty trvajú na tom, že Irán je povinný otvoriť svoje vojenské lokality na kontrolu zo strany MAAE, ak má táto agentúra podozrenie z vykonávania neohlásených jadrových aktivít v niektorej z nich. Teherán to odmieta a Alí Akbar Sálehí, ktorý má v Iráne na starosti jadrovú energetiku, vyzval MAAE a jej šéfa Jukiju Amana, aby “vzdoroval takýmto neprijateľným požiadavkám”.

    Podľa Sálehího Irán plne dodržiava podmienky dohody a najväčšou hrozbou pre jej ďalšiu platnosť je “nepriateľský postoj americkej administratívy”.

    Avšak Trump, citovaný Perrym, sa vyslovil, že dohoda môže alebo nemusí vydržať na tom, či MAAE bude mať prístup k iránskym vojenským lokalitám, a uviedol, že Spojené štáty “neprijmú slabo uplatňovanú alebo nedostatočne monitorovanú dohodu”.

    Amano sa taktiež vyjadril, že kontrolné právomoci sa vzťahujú aj na iránske vojenské zariadenia, ak je to potrebné.

    Dnes však uviedol, že Irán si plní svoje záväzky podľa dohody, ktorá vstúpila do platnosti minulý rok a ponúka zmiernenie sankcií za obmedzenia v iránskych jadrových programoch.

    Administratíva amerického prezidenta Trumpa má v polovici októbra potvrdiť, či Irán plní podmienky stanovené v dohode. Samotný Trump nedávno vyslovil názor, že takéto potvrdenie neočakáva.

    - Reklama -