Trump deklaroval koniec islamistického kalifátu po dobytí Bághúzu

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    “Mám to potešenie oznámiť, že Spojené štáty spoločne so svojimi partnermi… oslobodili všetky územia v Sýrii a Iraku, ktoré kontroloval IS, teda 100 percent (územia) 'kalifátu',” uviedol prezident vo vyhlásení, z ktorého citoval americký spravodajský server The Hill. 

    Džihádisti z IS stratili podľa Trumpa už všetku moc a prestíž, hoci z času načas o nich ešte môže byť počuť. “Sú lúzeri a vždy aj lúzermi zostanú,” uvádza sa vo vyhlásení šéfa Bieleho domu.  Zároveň však zdôraznil, že Spojené štáty neprestanú byť “ostražité” a budú spoločne s partnermi pokračovať v boji proti IS, kdekoľvek bude operovať, až do konečnej porážky radikálnych islamských teroristov. 

    Dedina Bághúz, ležiaca vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur neďaleko hraníc s Irakom, bola v posledných týždňoch dejiskom kľúčovej bitky medzi militantmi IS a oddielmi SDF. Do Bághúzu sa uchýlili stovky najodhodlanejších džihádistov. Útočiace pozemné jednotky SDF letecky podporovala aj Spojenými štátmi vedená medzinárodná koalícia.

     

    - Reklama -