Trump či Clintonová? Potomkovia Slovákov v USA zrejme prekvapia

    0
    Hillary Clintonová (Autor: TASR)

    “Veľká enkláva Slovákov je v oblasti Clevelandu v štáte Ohio. Zdá sa mi, že tento rok nie sú veľmi šťastní z Donalda Trumpa,” uviedol Beck. Práve Cleveland je známy ako bašta demokratov a štát Ohio je zároveň jedným z nerozhodnutých štátov, ktoré budú mať kľúčový vplyv na celkový výsledok prezidentských volieb.

    Podľa Becka majú Slováci, ale aj iní Američania stredoeurópskeho pôvodu pocit, že Trump si v rámci NATO nebude plniť povinnosti spojené s ochranou týchto krajín pred Ruskom. Preto sa v týchto voľbách pravdepodobne viac prikláňajú k Trumpovej demokratickej súperke Hillary Clintonovej. Nemožno to však tvrdiť s absolútnou istotou, keďže voličov slovenského či iného stredoeurópskeho pôvodu nie je úhrnne až tak veľa, aby sa ako samostatný činiteľ prejavili v prieskumoch, podotkol Beck, ktorý sa špecializuje práve na volebné prieskumy.

    Dôležitejšia práca v priemysle či zahraničná politika?

    Mnohí aj zo Slovákov žijúcich v oblasti nerozhodných štátov, ako Ohio či Pensylvánia, mali vo svojej domovskej krajine rodiny, ktoré trpeli počas totalitného režimu, poznamenal americký emeritný profesor. 

    “Aj keď predkovia mnohých prišli do USA už pred viac než 100 rokmi, stále majú k svojej pôvodnej vlasti citový vzťah. Ukazuje sa, že žijú v etnicky zameraných komunitách, prinajmenšom tí starší,” vysvetlil.

    “Niektorí prišli do tejto krajiny za prácou v priemysle. Tieto pracovné miesta sa však stratili; po ekonomickej stránke sa im teda až tak nedarí – čo by ich viac posúvalo k Donaldovi Trumpovi. Lenže do značnej miery môžu práve oni patriť k tým voličom, pre ktorých je dôležitá hlavne zahraničná politika,” skonštatoval politológ.

    “V minulosti mali pravdepodobne tendenciu hlasovať viac za republikánov, pretože tí mali silnú zahraničnú politiku a rovnako výrazný protiruský a protisovietsky ťah,” dodal Beck.

    - Reklama -