Trump chce nasadiť na hranici s Mexikom armádu, kým nebude postavený múr

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Trump pri tejto príležitosti povedal, že s ministrom obrany USA Jimom Mattisom diskutoval o možnosti nasadenia armády na americko-mexickej hranici, čo by považoval za “veľký krok”. “Chystáme sa riešiť veci vojensky. Pokým nemôžeme mať múr a riadne zabezpečenie, budeme strážiť našu hranicu pomocou armády,” citovala prezidenta AP.

    “Vlastne sme to doteraz nerobili, alebo určite nie veľmi často,” dodal Trump. Ten v marci neochotne podpísal zákon o federálnych výdavkoch v nadchádzajúcom období, ktorý oproti jeho predstave vyčleňuje na výstavbu pohraničného múru oveľa menej peňazí. Následne navrhol, aby sa i napriek prísnym pravidlám využil na tento účel rozpočet ministerstva obrany, keďže ide o jednu z priorít v oblasti národnej bezpečnosti.

    Trump sa predtým sťažoval, že americké hranice sú príliš priepustné, zatiaľ čo imigračné zákony sú príliš slabé. Ministerstvá vnútornej bezpečnosti a obrany ani Biely dom načrtnutý plán bezprostredne nekomentovali.

    Nasadenie zložiek americkej armády na hranici s Mexikom je známe aj z minulosti. V roku 2006 pomáhalo približne 6000 príslušníkov Národnej gardy pohraničnej stráži, ktorá vtedy posilňovala svoje rady. Počas nasledujúceho roka počet nasadených gardistov poklesol približne o polovicu.

    - Reklama -