Trump chce mier nastoliť pomocou sily

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Trump vysvetlil, že on i jeho administratíva majú v úmysle prebudovať americkú armádu a výrazne investovať do najnovšieho a najkvalitnejšieho vojenského vybavenia.

    Trump okrem toho medzinárodné spoločenstvo vyzval reagovať na jadrovú hrozbu Severnej Kórey a izolovať tento štát od zvyšku sveta.

    Varoval Kima

    Vo svojom prejave na pôde juhokórejského parlamentu v Soule Trump poznamenal, že nehovorí len v mene USA a Južnej Kórey, ale aj v mene “všetkých civilizovaných štátov”, keď “Sever” varuje: “Nepodceňujte nás! A neskúšajte nás! Budeme brániť našu spoločnú bezpečnosť, našu spoločnú prosperitu a posvätná slobodu”. 

    Trump ďalej dodal: “Nedovolíme, aby sa americkým mestám vyhrážali zničením. Nenecháme sa zastrašiť”. 

    O Rusku a Číne

    Trump taktiež vyzval Rusko a Čínu. aby obmedzili svoje diplomatické a ekonomické styky s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou. “Vyzývame každú krajinu, vrátane Ruska a Číny, k úplnej realizácii rezolúcií (Bezpečnostnej rady) OSN,” uviedol Trump v prejave na pôde juhokórejského parlamentu v Soule. 

    Severokórejskí otroci

    Život v Severnej Kórei pod vedením severokórejského vodcu Kim Čong-una je “taký bezútešný”, že Severokórejčania podplácajú vládnych úradníkov, aby mohli opustiť krajinu a pracovať v zahraničí ako otroci, uviedol ďalej Trump.

    “Radšej budú otrokmi, než by žili v Severnej Kórei,” konštatoval Trump, ktorý následne porovnal rozdielnu životnú úroveň v dvoch Kóreách – na demokratickom Juhu a komunistickom Severe. 

    Poznamenal, že kým hospodárstvo Južnej Kórey rastie, v Severnej Kórei mnohé rodiny žijú v domoch bez prívodu vody a elektrinu má menej ako polovica obyvateľstva.

    Podľa amerického prezidenta Spojené štáty “snívajú” o slobodnom a bezpečnom Kórejskom polostrove a o znova spojených rodinách, “o diaľniciach, ktoré spájajú Sever a Juh…(…), o tom, “aby jadrovú hrôzu vystriedal prekrásny prísľub mieru”.

    Trump avizoval, že kým dôjde k splneniu tohto sna, “zostaneme silní a v strehu”.

    - Reklama -