Trump čelí škandálu. Takto použil „charitatívne“ peniaze

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    To, že je stelesnením kontroverzie, potvrdzuje Donald Trump každý jeden deň. Veľkohubý kandidát na amerického prezidenta zažíva z pohľadu preferencií turbulentnú kampaň, ktorá pripomína sínusoidu.

    Tentoraz mu nepomohlo posledné zistenie, s ktorým prišiel americký denník Washington Post.

    Vyše štvrť „mega“ 

    Ten vo svojom článku spomína, ako republikánsky nominant použil sumu 258-tisíc dolárov zo svojho charitatívneho fondu (Donald J. Trump Foundation) na urovnanie právnych problémov, ktoré sa týkali jeho firiem.

    Trump sa tak previnil nezákonným sebaobohacovaním. Neziskové organizácie, či v tomto prípade fyzické osoby, totiž nemôžu používať charitatívne fondy na vlastné účely.

    V Trumpovom prípade sa tak ale dialo, a nie raz.  

    Obraz s vlastnou podobizňou

    Známy denník spomína minimálne štyri prípady z rokov 2007, 2013 a 2014. Najvyššia suma, ktorú Trump z charitatívneho fondu použil, bola vo výške 158-tisíc dolárov, najnižšia 5-tisíc dolárov.

    Okrem iného použil Trump aj 10-tisíc dolárov na nákup svojho portrétu, ktorý namaľoval umelec Havi Schanz. Len pre úplnosť, Trumpova nadácia je financovaná prakticky výlučne z darov, respektíve finančných príspevkov.

    Zostalo už len meno

    Nadáciu Trump založil už v roku 1987, pričom dlhé roky bol jej jediným donorom. Pred desiatimi rokmi však takmer všetky svoje finančné zdroje z nadácie vybral, pričom v nasledujúcich dvoch rokoch prispieval len malými sumami.

    Od roku 2009 už neprispel nadácii ani cent. Paradoxné pritom je, že nadácia nesie aj naďalej Trumpovo meno, respektíve priezvisko.   

    - Reklama -