Trump a teroristi z Islamského štátu. Podľa amerického psychológa majú veľa spoločného

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Americký psychológ, profesor Philip Zimbardo, ktorý sa špecializuje na správanie ľudí v hraničných situáciách, dostal za svoje celoživotné dielo čestný doktorát Karlovej univerzity. Ako muž, ktorý toho veľa vie o ľudskom strachu, predniesol pre Český rozhlas varovné slová. Americký prezidentský kandidát Donald Trump podľa jeho názoru ťaží z toho, že vyvoláva v Američanoch strach. O to isté sa pritom relatívne úspešne snažia aj radikáli z Islamského štátu, a to nielen na Blízkom východe.

    „Podľa Zimbarda chcú teroristi predovšetkým navodiť atmosféru strachu a na to využívajú psychológiu. Z toho vraj vyplýva, že ich zámery plnia už samotné poplašné správy,“ píše server ČRo. Poplašné správy však nepomáhajú len teroristom. V prezidentských voľbách v USA zo strachu ľudí dokáže ťažiť aj Donald Trump. Zdá sa totiž, že dnes ľudia stoja proti často úplne neviditeľnému nepriateľovi. Už 11. september 2001 ukázal, aký neviditeľný nepriateľ to je, aký je nebezpečný a ako ťažko sa voči nemu bojuje.

    Kto chce získať pozornosť občanov, pomôže mu, keď dá tomuto do značnej miery neviditeľnému nepriateľovi konkrétnejšiu tvár. „Práve v tom spočíva obava z migrantov, ktorú zneužíva aj republikánsky kandidát Donald Trump, keď varuje pred moslimami alebo Mexičanmi. A týmto cieľom sa môže stať akákoľvek skupina, ktorú je možné definovať ako nejako odlišnú,“ vysvetľoval Philip Zimbardo.

    - Reklama -