Trump a premiér Talianska sa zhodli na migrácii aj prístupe k NATO

    0
    Americký prezident Donald Trump (vpravo) a taliansky premiér Giuseppe Conte (Autor: TASR)

    Obaja štátnici sa predháňali vo vymenúvaní podobností medzi oboma krajinami. Prezident Trump Contemu pogratuloval k jeho zvoleniu a jeho postoji k migrácii. „Úplne súhlasím s tým, čo robíte pri migrácii, nelegálnej migrácii a aj legálnej migrácii,“ chválil Conteho Trump. A dodal: „Zaujal veľmi tvrdý postoj k migrácii, postoj, ktorý prijalo len veľmi málo krajín. A, úprimne povedané, myslím si, že robí správnu vec.“ Conte na oplátku hovoril o Trumpovom postoji k NATO a prisľúbil, že sa bude snažiť šíriť jeho myšlienky medzi európskymi štátnikmi.

    Premiér Conte je v politike nováčik, vo funkcii je od prvého júna. Zhodli sa na ňom ako na kompromisnom kandidátovi Liga Severu a Hnutie piatich hviezd. Jeho politickými prioritami je zvýšenie sociálnych dávok a tvrdý postoj k imigrácii. Povedal vraj, že jeho vláda skončí migračný biznis. A jednou z ciest, ako tento cieľ dosiahnuť, má byť zrejme uzavretie prístavov pre lode privážajúce utečencov. Conte zároveň často apeloval na ostatných európskych lídrov, že jeho krajina je nespravodlivo zaťažená migračným bremenom.

    Podľa Deutsche Welle Trump túto konferenciu použil aj pre svoje vlastné ciele. Pohrozil, že ak Kongres neschváli financie na ochranu hraníc, ktorá obsahuje aj jeho projekt múru na hraniciach s Mexikom, nechá vládu dôjsť až do rozpočtového provizória. Ale dodal, že existuje, samozrejme, priestor na diskusiu a nejde o nejaký bod bez návratu.

    Ďalšie zdroje TU a TU.

    - Reklama -