Trump: Odtajnená správa ma “plne zbavuje viny” vo vyšetrovaní ruskej kauzy

    0
    Donald Trump (Autor: TASR/AP)

     “Toto memorandum úplne zbavuje Trumpa viny vo vyšetrovaní,” napísal na Twitteri. “Ale ruský hon na čarodejnice pokračuje naďalej.” Taktiež zopakoval, že nedošlo k “žiadnemu spolčeniu” jeho kampane s Ruskom a ani k žiadnym obštrukciám. Celé vyšetrovanie je podľa neho “americkou hanbou”.

    Americký prezident v piatok povolil odtajnenie dokumentu pripraveného republikánmi vedeným výborom Snemovne reprezentantov pre tajné služby. Proti jeho zverejneniu sa vyslovilo ministerstvo spravodlivosti, americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a demokrati.

    Tvrdili, že dokument môže uškodiť národnej bezpečnosti a verejnosť zavádzať. FBI tiež upozorňovala, že v správe chýbajú isté kľúčové fakty. Demokrati vyjadrili aj obavu, že zámerom jej zverejnenia je odlákať pozornosť od prebiehajúceho vyšetrovania prepojení Trumpovej predvolebnej kampane na Rusko, ale aj “hanebná diskreditácia” FBI.

    Osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller vedie nezávislé vyšetrovanie možných nelegálnych vzťahov medzi Trumpovou kampaňou a predstaviteľmi Ruska pred inauguráciou šéfa Bieleho domu. Taktiež skúma, či sa Trump počas pôsobenia vo funkcii nepokúšal mariť spravodlivosť. Tieto podozrenia voči nemu vznikli po vlaňajšom odvolaní riaditeľa FBI Jamesa Comeyho, ktoré prezident odôvodnil “tou vecou s Ruskom”.

    Muellerovo vyšetrovanie už viedlo k oficiálnemu obvineniu bývalého Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna. Ten sa začiatkom decembra priznal, že o svojich kontaktoch s Ruskom nehovoril pravdu.

    - Reklama -