Trump: Je načase pokročiť v konštruktívnej spolupráci s Ruskom!

    0
    Americký prezident Donald Trump reční v Palm Beach. (Autor: TASR)

    “Vyrokovali sme prímerie v častiach Sýrie, ktoré zachráni životy. Teraz je načase pokročiť v konštruktívnej spolupráci s Ruskom!” napísal Trump na sieti Twitter po tom, ako uvedené prímerie na juhozápade Sýrie vstúpilo do platnosti.

    Podľa agentúry AP ide o prvý hmatateľný výsledok po mesiacoch strategizovania a diplomacie medzi Trumpovou administratívou a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

    K prerušeniu bojov na území sýrskych provincií Dará, Suwajdá a Kunajtra došlo po niekoľkotýždňových rokovaniach medzi zástupcami USA, Ruska a Jordánska v Ammáne, ktoré boli zamerané na obavy z hromadenia síl podporovaných Iránom v blízkosti jordánskych a izraelských hraníc.

    Príslušná dohoda bola oznámená po piatkovom stretnutí Trumpa s Putinom v nemeckom Hamburgu, kde sa obaja zúčastňovali na summite skupiny G20.

    Monitorovacia organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva niekoľko hodín po začatí platnosti prímeria uviedla, že zatiaľ nezaznamenala nijaké porušenia a situácia v daných oblastiach sa zdá byť pokojná.

    - Reklama -