Trump: Azda si jedného dňa budeme rozumieť s Ruskom a možno dokonca s Iránom. Ale možno aj nebudeme

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Podľa agentúry DPA adresoval americký prezident odkaz Rusku a Iránu ako krajinám “s hlavnou zodpovednosťou za podporovanie, vyzbrojovanie a financovanie zločineckého Asadovho režimu”. “Pýtam sa Ruska a Iránu: Čo za národ by chcel byť spájaný s masovou vraždou nevinných mužov žien a detí?” pokračoval Trump s tým, že “národy sveta sa dajú posudzovať podľa ich priateľov”.

    “Azda si jedného dňa budeme rozumieť s Ruskom a možno dokonca s Iránom, ale možno aj nebudeme,” zamyslel sa americký líder.

    Trump pri tejto príležitosti hovoril aj o “priateľstvách” Spojených štátov na Blízkom východe. “Našich partnerov sme poprosili, aby prevzali viac zodpovednosti za bezpečnosť ich regiónu… Vyššia angažovanosť našich priateľov, ako sú Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Katar, Egypt a ďalší, môže zaručiť, že zo zničenia Islamského štátu nebude mať prospech Irán,” povedal na pôde Bieleho domu.

    Trump taktiež potvrdil, že “Amerika za žiadnych okolností nezostane v Sýrii na neurčito”. “Zatiaľ čo iné národy zvyšujú svoj príspevok, tešíme sa na ten deň, keď budeme môcť našich bojovníkov dostať domov,” ubezpečil.

    Spojené štáty, Británia a Francúzsko podnikli letecké a raketové útoky v Sýrii po tom, ako sa objavili správy o použití chemických zbraní v meste Dúmá pri Damasku. Jedovatý plyn údajne usmrtil desiatky ľudí, za čo Západ pripísal zodpovednosť vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

    - Reklama -