Trubanove drogy a Beblavého ´gorilí´ imidž nahráva Kiskovi. Konšpiračných bytov bolo viac, pripomína publicista

    0
    Zľava Miroslav Beblavý, Michal Truban a Andrej Kiska počas spoločného stretnutia (Autor: facebook.com/AndrejKiska)

    PS-SPOLU podľa neho zaknihovalo prvé úspechy, z ich radov pochádza primátor Bratislavy Matúš Vallo, aj prezidentka Zuzana Čaputová. Ale časom prišli aj prvé kauzy.

    Michal Truban sa podľa Hrabka nedokázal dostatočne dobre popasovať s drogovými obvineniami a Miroslavovi Beblavému sa snaží Smer-SD vytvoriť imidž „gorilieho mláďaťa“, keďže v čase druhej vlády Mikuláša Dzurindu pôsobil na poste štátneho tajomníka.

    „V takomto ovzduší Za ľudí nemusia robiť nejakú veľkú politiku, veď ju ani nerobia. Stačí, že sú. Ale ak by išiel Andrej Kiska nejako strmhlav hore, určite sa objavia nejaké veci týkajúce sa jeho daňových káuz,“ odhaduje publicista.

    Zverejnenie zvukového záznamu, ktorý by mohol byť kópiou pôvodnej nahrávky Gorily, podľa Hrabka znamená najmä to, že už so záznamom nebude možné obchodovať. 

    Zatiaľ, čo šéf Smeru-SD Robert Fico opakovane tvrdí, že Gorila je v prvom rade privatizačnou kauzou druhej Dzurindovej vlády, opozičné strany zasa upozorňujú, že z dnes aktívnych politikov bol fyzicky v odpočúvanom byte len Fico.

    „Ak by priamo povedal, že v tom byte bol a dal si tam kolu, potvrdil by pravosť dokumentu. A to už by bola iná káva,“ poznamenal Hrabko.

    „A mimovládne strany si nevšímajú podstatu, ak sústreďujú pozornosť na to, že Robert Fico bol jediný aktívny politik, ktorý v tom byte bol. Mimochodom, tých bytov bolo viac, to sa tiež hovorí v tej nahrávke,“ dodal Hrabko.

    Meno spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka je podľa Hrabka politicky výbušné a žiadny politik s ním nechce byť spájaný. 

    „Pamätám sa, ako stretnutie s ním popierala Iveta Radičová. Úrad vlády vtedy k tomu vydal aj vyhlásenie. Ale potom, ako Mikuláš Dzurinda uviedol, že sa s pánom Haščákom stretol v dome pani Radičovej, už sa to nedalo veľmi popierať,“ povedal Hrabko.

    Dodal, že nikto politikom nezakazuje stretávať sa s podnikateľmi. „A to už nehovorím o spoločenských stretnutiach. Ale otázne je, ako sa s nimi politici bavia a či s nimi uzatvárajú nejaké obchody,“ podčiarkol Hrabko.

    Za uveriteľnú považuje Hrabko aj nahrávku rozhovoru obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Na nahrávke Kočner obviňuje Trnku z vydierania Haščáka a vyhráža sa mu.

    Haščák však akékoľvek vydieranie nahrávkou Gorily odmieta. „Opätovné zvolenie Trnku za generálneho prokurátora najskôr navrhol pán poslanec Stanislav Janiš za SDKÚ, aj keď SDKÚ neskôr postavilo úplne iného kandidáta,“ povedal Hrabko.

    Dodal, že Iveta Radičová vtedy hrozila demisiou a pádom vlády, ak by Trnku zvolili. 

    „Smer sa vtedy postavil za znovuzvolenie Dobroslava Trnku. Koalícia sa nevedela dohodnúť na jednom kandidátovi, postavila ich viacerých. Opozičné strany sa vtedy dohodli na jednom kandidátovi a to bol Dobroslav Trnka,“ povedal Hrabko.

    „Hovorí sa, že na zvolenie Dobroslava Trnku vtedy chýbal jeden hlas. Ale podľa mňa je dôležité, akým spôsobom ten hlas chýbal. Pán Trnka v tých voľbách potreboval hlasy štyroch koaličných poslancov. A aj ich dostal. Chýbal mu jeden. Aj ten dostal, ale poslanec, ktorý ho zakrúžkoval, zabudol zaškrtnúť aj druhé políčko, že nevolí protikandidáta. Tým pádom bol hlas neplatný,“ uzavrel Hrabko.

    - Reklama -