Trójsky kôň z Bruselu. Myslí si britský politik o Cameronovej dohode s EÚ

    0
    rozhovor David Cameron, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker (Autor: SITA)

    Tyrie v súčasnosti predsedá rozpočtovému výboru snemovne reprezentantov britského parlamentu, informuje portál Express. Balík opatrení, ktoré udeľujú Británii výnimky zo spoločného práva EÚ, mali presvedčiť britských voličov, aby sa v júnovom referende rozhodli pre zotrvanie Británie Únii. Tyrie si však myslí, že ide o veľmi dobre maskovaného trójskeho koňa Bruselu, ktorý má za cieľ zvýšiť zasahovanie orgánov EÚ do britských vnútorných záležitostí.

    Tyrie v rozprave o referende s britským eurokomisárom Jonathanom Hillom poukázal na jeho neschopnosť podať vysvetlenie záležitostí týkajúcich sa zmluvy. Dohoda uzavretá vo februári medzi premiérom Davidom Cameronom a európskymi lídrami sa dočkala výraznej kritiky. „Táto zmluva hovorí, že finančná stabilita je záležitosťou zodpovedných osôb na úrovni národných štátov. Zodpovednosť, ktorá leží na členských štátoch, by mala byť nezávislá od moci orgánov Únie,“ vyjadruje Tyrie presvedčenie, že inštitúcie EÚ by sa nemali miešať do hospodárskych záležitostí členských krajín.

    Poslanec ďalej poukazuje na prax fungovania orgánov EÚ, s ktorou nesúhlasí. „Orgány EÚ ako kompetenčný nezmysel,“ hovorí Tyrie a obáva sa snahy o podobné intervencie orgánov EÚ v Británii. „Dohoda je rozšírením zodpovednosti pod rúškom niečoho, čo sa hrá na nástroj k posilneniu bezpečnosti Veľkej Británie.“

    Eurokomisár v ťažkostiach

    Eurokomisár pre finančnú stabilitu Jonathan Hill sa odpoveďou snažil zahovoriť kritiku dohody medzi EÚ a Britániou. „Obávam sa, že bez textu v ruke vám nemôžem dať veľmi uspokojivú odpoveď.“ Poukázal tak na svoju neschopnosť vysvetliť právomoci EÚ vyplývajúce z tejto dohody.

    Tyrie využil neistotu eurokomisára v ďalšej kritike. „Myslím si, že toto je veľmi dôležité. Ak so mnou nesúhlasíte, obávam sa, že vám uniká znalosť rozsahu a hraníc kompetencií Únie na poli zaisťovania finančnej stability v krajinách,“ pokračoval v poukazovaní na Hillovu nekompetentnosť. „Táto dohoda z britského uhla pohľadu vyzerá ako ochrana toho, čo je jej odporcami jednoducho opísané ako trójsky kôň rozliezania sa európskych kompetencií,“ dodáva Tyrie.

    Konkrétne zmeny

    Pri pohľade na konkrétne výnimky prijaté Úniou nám môže napadnúť, že naopak samostatnosť Británie v rámci EÚ má byť posilnená, Tyrie však poukazuje na to, že je to len krycí manéver zo strany euroúradníkov. O niektorých zmenách sme v minulosti informovali. Čo sa napríklad konkrétne mení?

    Veľká Británia ostáva naďalej jedinou členskou krajinou EÚ bez povinnosti zaviesť v budúcnosti spoločnú menu euro, informuje Daily Telegraph. Snaha vyjednať túto možnosť aj pre ostatné členské štáty EÚ, ktoré nie sú súčasťou eurozóny, sa však nepodarila. Inštitucionálne tiež bola potvrdená britská prax neúčasti na viacerých záchranných programoch pre zadlžené krajiny. Najhlasnejšie znela britská kritika najmä pri rokovaní o záchranných balíkoch pre Grécko.

    Niektoré zmeny vyplývajúce z euro-britskej dohody pocítia aj bežní obyvatelia. Po prechodnom období pred rokom 2020 tak napríklad budú mať obyvatelia ostatných členských štátov EÚ nárok na podstatne nižšie prídavky na deti ako britskí občania. Británia sa tiež môže rozhodnúť, koho z ostatných krajín EÚ vpustí na svoje územie, po novom tak môže byť dôvod k nevpusteniu do Británie aj trestná minulosť záujemcu o pobyt v krajine.

    - Reklama -