Trojica talianskych komunálnych politikov pôjde do väzenia. Nechali postaviť pomník Mussoliniho spolupracovníkovi, prezývanému „mäsiar“

    0
    Benito Mussolini (Autor: Bundesarchiv, Bild 102-09844 / CC-BY-SA 3.0)

    Proces denacifikácie v Taliansku zrejme neprebehol veľmi úspešne. Inak by si ťažko mohli starosta mesta Affile Ercole Viri a dvaja radní Giampiero Frosoni a Lorenzo Peperoni dovoliť odhaliť pomník vysokému veliteľovi fašistickej talianskej armády Rodolfovi Grazianimu, ktorý mal pre svoje mimoriadne brutálne praktiky prezývku „mäsiar“ a po druhej svetovej vojne bol ako vojnový zločinec odsúdený na 19 rokov odňatia slobody.

    Graziani sa smutne preslávil už v období pred druhou svetovou vojnu počas svojho pôsobenia v Etiópii a Líbyi. V Etiópii sa podľa servera The Local podieľal na masakri asi 30 000 odporcov talianskej kolonizácie, proti ktorým nariadil použiť jedovatý plyn. Graziani bol blízkym spojencom fašistického diktátora Benita Mussoliniho, ktorý sa mu za jeho „verné služby“ odvďačil tým, že ho v roku 1943 vymenoval za ministra obrany.

    Po boku Mussoliniho potom „mäsiar“ Graziani zotrval až do samotného konca vojny. Svoj vysoký trest si však neodsedel a po niekoľkých mesiacoch ho prepustili. Aj napriek tomu však nepanujú o jeho vine žiadne pochybnosti a patrí mu predné miesto medzi vojnovými zločincami, ktorí vstúpili do služieb Mussoliniho fašistickej mašinérie. Podľa talianskych zákonov je spochybňovanie vojnových zločinov domácich fašistov trestné a v súlade s tým sa tiež posudzujú obdivovatelia symbolov fašistického režimu.

     

     

    Zdroj: Twitter/Nicola Zingaretti

    A tak súd odsúdil starostu mesta Affile na osem mesiacov a dvoch jeho kolegov z radnice na pol roka väzenia. Celý súdny proces sa ťahal päť rokov. K postaveniu pomníka fašistickému generálovi totiž došlo už v auguste 2012 a z vreciek tamojších daňových poplatníkov na jeho výstavbu putovalo 130 000 eur. Lenže zástupca Demokratickej strany a ďalších ľavicových zoskupení sa obrátili na súd.

    Starosta Viri spočiatku všetky obvinenia odmietal a jeho názor sa odvtedy veľmi nezmenil. „Rozsudok bol politicky motivovaný. Nie je vôbec jasné, že sa Graziani previnil vojnovými zločinmi, ako sa hovorí. Graziani bol len jeden z najväčších synov tohto mesta,“ konštatoval starosta o niekdajšom fašistickom politikovi, ktorý zomrel v roku 1955 a je pochovaný na tamojšom cintoríne. Táto aféra však starostu nepripravila o priazeň miestnych obyvateľov. Bol opäť zvolený do svojho úradu a budúci rok v apríli zrejme uspeje znova.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -