Trochu iný pohľad na slávne Trumpove „špinavé diery“. Prezident je vraj temný a negatívny

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Prezident Spojených štátov Donald Trump je známy tým, že často používa nevyberaný slovník. Znovu to dokázal, keď o niektorých afrických krajinách hovoril ako o „špinavých dierach“ a čudoval sa, prečo by Spojené štáty mali vítať prisťahovalcov z týchto končín. Trump síce popiera, že použil výraz „špinavé diery“, ale má smolu v tom, že to povedal pred svedkami.

    Novinár Jan Macháček sa zamýšľa nad tým, kde nájdeme korene toho, že mnohí ľudia aj dnes považujú niektoré krajiny za „špinavé diery“. Dostáva sa až k anglickému ekonómovi a pastorovi Thomasovi Robertovi Malthusovi, ktorý na začiatku 19. storočia – teda pred viac ako dvesto rokmi – napísal, že sa ľudstvo rúti do záhuby, pretože ľudia sa množia príliš rýchlo a nestačia vyprodukovať dosť jedla, ktoré by všetkých uživilo. To skôr či neskôr nevyhnutne povedie ku krvavým bitkám o zdroje a k hladomorom. Je to vízia sveta, kde sa mnohé krajiny premenia na tie Trumpove „špinavé diery“ a kde ľudia nemajú žiadnu nádej na lepšiu budúcnosť.

    „Ak začneme s takými predsudkami, je ťažké venovať pozornosť klesajúcej pôrodnosti, znižovaniu chudoby a zvyšovaniu vzdelanosti v úplnej väčšine afrických krajín. Temné vízie malthusiánskeho štýlu môžu síce niekedy pomôcť, pretože hrozba katastrofy môže povzbudiť reformy, ale väčšinou je to naopak: podporuje to beznádej a očakávanie nezdaru. A potom sa objavia tie ,špinavé diery‘. Trumpov urážlivý slovník reflektuje podvedomý predpoklad, že existujú niektoré miesta a niektoré krajiny, kde žijú ľudia bez nádeje na zlepšenie svojej situácie. Fakt, že takéto negatívne myslenie ešte prevažuje, je najhorším dedičstvom malthusiánskeho svetonázoru,“ podotýka Macháček.

    Dejiny pritom dávajú za pravdu mysliteľom, ktorí sa už v Malthusových časoch dívali do budúcnosti s optimizmom. Tí verili, že sa ľudia dokážu neustále zdokonaľovať, vynájsť nové technológie a vďaka tomu dokážu uživiť nielen seba, ale aj neustále rastúcu populáciu.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -