Triumfálne vedenie Hillary Clintonovej? Najnovší prieskum vyzerá úplne inak

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Prieskum ABC News a The Washington Post ukazuje, že 46 percent respondentov plánuje v nadchádzajúcich prezidentských voľbách hlasovať za demokratku Hillary Clintonovú a 45 percent za Donalda Trumpa. Ako je to možné, keď ešte pred niekoľkými dňami Clintonová pomerne jasne viedla? Približne tretina voličov, ktorí boli doposiaľ naklonení Clintonovej, svoje rozhodnutie teraz veľmi dôkladne zvažuje.

    Zneistila ich totiž piatková správa riaditeľa FBI Jamesa Comeyho, ktorý oznámil, že Federálny úrad pre vyšetrovanie znovuotvoril kauzu e-mailov posielaných zo súkromnej pošty niekdajšej ministerky zahraničia Clintonovej. V e-mailoch sa pritom nachádzali aj veľmi citlivé údaje. Otázkou však je, či to privedie dosť ľudí k Trumpovi a či je to natoľko škodlivá informácia, aby odradila dnes váhajúcich sponzorov Clintonovej. Zdá sa, že Trumpovým voličom vlialo znovuotvorenie kauzy novú krv do žíl, hoci jadro voličskej základne Clintonovej zostáva pevné.

    Navzdory novému vyšetrovaniu FBI si aj naďalej 60 percent amerických voličov myslí, že vyhrá Clintonová. To jej v konečnom dôsledku môže uškodiť, pretože by niektorí jej voliči mohli zostať doma v domnení, že to bude mať prvá prezidentka aj tak vo vrecku. Prieskum ďalej ukazuje, že 54 percent voličov je presvedčených, že Hillary Clintonová je spôsobilá vykonávať úrad prezidenta. U Trumpa si to myslí len 36 percent ľudí. 46 percent voličov je navyše presvedčených, že Clintonová má pevnejší charakter ako Trump. O pevnosti Trumpovho charakteru je presvedčených len 38 percent respondentov. Napríklad voliči zo skupiny „bielych katolíkov“ budú častejšie hlasovať za Trumpa – v pomere 57 percent hlasov za Trumpa k 36 percentám za Clintonovú.

    Obama bol na tom lepšie

    46 percent Američanov verí, že Clintonová dokáže lepšie riešiť ich problémy. Tu je však Trump v tesnom závese: 43 percent ľudí totiž verí, že ich problémom lepšie rozumie Trump a podľa toho ich aj bude riešiť. V tomto ohľade bol na tom pred rokmi Barack Obama podstatne lepšie. Nad svojím protikandidátom v roku 2012 viedol v tejto otázke o osem percentuálnych bodov. Clintonová teda výrazne zaostáva za dosluhujúcim prezidentom. Nezávislí voliči sú skrátka v nezanedbateľnej miere naklonení Trumpovi, hoci medzi nimi Clintonová spočiatku viedla.

    V očiach voličov republikánov navyše pochybil predseda dolnej komory parlamentu USA Snemovne reprezentantov Paul Ryan, keď odmietol Trumpa jasne podporiť v prezidentskej voľbe. 66 percent pravdepodobných voličov Donalda Trumpa sa domnieva, že Ryan urobil chybu, zatiaľ čo 21 percent voličov politikov jeho krok schvaľuje.

    Ďalším faktom je, že Trump vedie medzi bielymi mužmi, zatiaľ čo Clintonová vedie v skupine „nebielych“ voličov, a to s prevahou 66 percent. Ale pozor, Obama sa tešil podpore 80 percent voličov. Za pozornosť stojí ešte jedno porovnanie. V skupine „nebielych voličov“, ktorí zároveň nepatria do skupiny černochov alebo Hispáncov, sa Clintonová teší podpore len 45 percent voličov. Trumpa by volilo 40 percent týchto ľudí. V roku 2012 podporovalo Obamu v tejto skupine 66 percent voličov.

    Clintonová vedie medzi vysokoškolsky vzdelanými voličmi, pričom medzi ženami vedie o poznanie výraznejšie ako medzi mužmi. U belochov bez vysokoškolského vzdelania vedie Trump v pomere 38 percent pravdepodobných voličov k 27 percentám Clintonovej.

    Celú správu si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -