Tri týždne v bezvedomí. V mobile tisícky nenávistných správ. Hovorí Maestri, pacient jeden, ktorý po kóme nevedel, čo je koronavírus

    0
    ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Maestrimu diagnostikovali koronavírus 20. februára v rodnom meste Codogno. Jeho prípad bol vôbec prvý zaznamenaný lokálny prenos koronavírusu v krajine.

    Tridsaťsedemročný Talian v rozhovore spomenul, že sa cíti dobre, a že odmietol psychologickú pomoc.

    „Povedal som nie, vďaka, cítim sa úplne normálne. Pre mňa osobne to bol v mnohých ohľadoch iba zápal pľúc,” povedal, dodávajúc, že ostáva v úzkom kontakte s doktorom, ktorý ho zachránil.

    „Stal sa mojím druhým otcom. Mojím novým otcom. Veľa sa rozprávame. Riadim sa a budem sa riadiť jeho radami na mojej dlhej ceste späť k normálu,” dodal Maestri.

    Obrázok, ktorý obletel svet: Kresba v nadrozmernej veľkosti, ktorá zobrazuje zdravotnú pracovníčku s ochranným rúškom na tvári objímajúcu čižmu v tvare Talianska a nápis Ďakujeme vám všetkým. Zdroj: TASR

    Talian, ktorý je inak amatérskym bežcom a bývalým futbalistom, si po nakazení prešiel emocionálnym aj telesným kolotočom. Tri týždne strávil v bezvedmí na jednotke intenzívnej starostlivosti. Keď sa prebudil, nevedel, čo je koronavírus.

    Keď si zapol mobil, čakala naňho záplava nenávistných komentárov na internete, pretože ľudia ho vinili z toho, že vírus šíril pri behaní, a že dokonca najprv odmietal hospitalizáciu.

    „Všetci mi vraveli, aby som na Googli nevyhľadával heslo prvý pacient. Problémom bolo, že všetky tie veci o mne boli lži,” posťažoval sa.

    Maestriho prepustili z nemocnice 21. marca. Jeho otec podľahol ochoreniu COVID-19 dva dni pred tým. Jeho tehotná manželka sa taktiež nakazila, ale medzičasom sa už vyliečila a 7. apríla porodila zdravé dievčatko.

    Stále ostáva nejasné, od koho sa Maestri nakazil. Nedávne štúdie však ukazujú, že vírus sa v krajine nachádzal týždne a možno aj mesiace pred tým, než Maestrimu koronavírus diagnostikovali.

    - Reklama -