Trestné stíhanie je pomstou Fica. Hrozí mi trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov, vyhlásil Kiska

    0
    Prezident SR Andrej Kiska tlieska počas verejného zhromaždenia Za slušné Slovensko, ktoré sa konalo pri príležitosti prvého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Košiciach vo štvrtok 21. februára 2019. (Autor: TASR)

    Predseda Smeru Robert Fico sa v stredu (20. 2.) pred novinármi vyjadril k obvineniu konateľa firmy KTAG z podozrenia páchania daňových zločinov. Spoločníkom KTAG bol aj súčasný prezident SR Andrej Kiska, ktorého expremiér v tejto súvislosti prirovnal k podnikateľovi Bašternákovi či ho označil za chránený druh. Dnes prezident Andrej Kiska reagoval na tlačovej konferencii v Prezidentskom paláci kde poskytol vyhlásenie, podľa ktorého útoky Fica na jeho osobu súvisia s faktom, že odmietol expremiéra vymenovať za predsedu Ústavného súdu SR.

    Ataky zo strany bývalého predsedu vlády nabrali podľa Kisku na intenzite potom, ako definitívne Ficovi odmietol “sľúbiť politický dôchodok na ústavnom súde”. Vtedy podľa Kiskových slov padlo prvé trestné stíhanie vo veci spoločnosti KTAG. Trestné stíhanie je pomstou Fica. Takto vyzerá pomsta,” povedal prezident, ktorý dodal, že aj on má byť po skončení svojho funkčného obdobia obvinený a hrozí mu trest odňatia slobody na sedem až dvanásť rokov. Kiska tvrdí, že sa bude brániť a v tejto súvislosti má jeho plnú dôveru advokát Daniel Lipšic.

    Kiska naznačil, že Fico na boj proti nemu zneužil verejné inštitúcie

    Lipšic prezidentovi odporúčal, aby na Fica podal trestné oznámenie za vydieranie. Kiska to však odmietol. “Ako prezident nepokladám za správne, aby sa politici súdili a obviňovali,” vysvetlil. Mal tiež podľa svojich slov pocit, že nejakú hranicu predseda Smeru-SD neprekročí.

    Kiska naznačil, že Fico na boj proti nemu zneužil verejné inštitúcie. “Z informácií, ktoré mám ja, je to celé dielo starého vedenia NAKA, Bodorovcov, Kaliňáka a Gašpara, všetko, pravdaže, v  súčinnosti s pánom predsedom,” uviedol. O vyhrážkach podľa Kisku vedeli aj podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) a predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD). Bugár mal Kiskovi odovzdať Ficov odkaz, že bude kandidovať a že ho buď vymenuje za predsedu ÚS alebo boj proti nemu bude pokračovať. Pellegriniho o tom informoval Kiska, bol aj pri niekoľkých stretnutiach s Ficom. Prezident tiež upozornil, že od decembra sa Fico zdržal akýchkoľvek osobných útokov. Potvrdil, že Ficovi odkázal, že ho za ústavného sudcu nevymenuje, naposledy 18. januára.

    K samotnému trestnému oznámeniu Kiska povedal, že by nikdy nedal do nákladov firmy niečo, čo by nebolo spojené s jej budúcimi výnosmi. Rešpektuje však, že má finančná správa iný názor a náklad neuznal. “Už v roku 2017 som povedal, že ma to mrzí a že som mohol niekoho sklamať. Keby sa táto situácia zopakovala, určite by som hrubou čiarou oddelil podnikanie spoločnosti KTAG od spoločnosti môjho mena,” konštatoval. Je však presvedčený, že ak by v prezidentských voľbách prehral, o daniach KTAG by po ich doplatení nikto ani nepočul.

    V piatok po tlačovej konferencii v Prezidentskom paláci sa ku Kiskovým vyhláseniam vyjadril aj predseda strany Smer-SD Robert Fico, následne regaoval líder Mosta Béla Bugár, premiér Peter Pellegrini a stanovisko zaujali aj polícia a generálna prokuratúra.

    V prípade daňových káuz spájaných s prezidentom SR Andrejom Kiskom obvinili konateľa firmy KTAG Eduarda K. Stíhanie sa má týkať neoprávnenej vratky DPH vo výške 146.000 eur, ktorú si KTAG vypýtala od štátu. KTAG platila Kiskovi prezidentskú kampaň a sumu si potom dala do nákladov. Daňový úrad to však neuznal. V minulosti bol na poste konateľa firmy i sám prezident. Kým zastáva svoj úrad, nie je ho možné obviniť.

    Autor: redakcia/TASR

    - Reklama -