Trestné stíhanie Matoviča v prípade ohovárania zastavili

    0
    Robert Fico a Igor Matovič (Autor: TASR)

    “Okresný súd Bratislava I v trestnej veci obvineného Igora Matoviča uznesením zo dňa 23.2.2018 rozhodol tak, že trestné stíhanie pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin ohovárania zastavil, pretože skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci,” uviedol Adamčiak pre TASR.

    Po preskúmaní spisového materiálu súd dospel k záveru, že neboli naplnené znaky daného trestného činu predpokladané Trestným zákonom. Súd pri rozhodovaní vychádzal aj z príslušnej judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva.

    “Uznesenie zo dňa 23.2.2018 nie je právoplatné, prokurátor a obvinený majú právo podať sťažnosť do troch dní od oznámenia rozhodnutia, v danom prípade od doručenia rozhodnutia,” dodal Adamčiak.

    Krajská prokuratúra v Bratislave v prípade tvrdení Matoviča o údajnom účte premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v daňovom raji v Belize podala obžalobu 14.9.2017.

    S informáciou o Ficovi vyrukoval Matovič v polovici augusta 2015 najprv na sociálnej sieti, potom aj na tlačovej besede. Mal pritom vychádzať z anonymných informácií, ktoré si našiel v poštovej schránke. Podľa anonymu si mal Fico s manželkou ešte v roku 2008 založiť schránkovú firmu v Belize. Na dvoch účtoch tejto firmy malo byť podľa Igora M. 674 miliónov dolárov. Premiér Fico označil tieto vyhlásenia za hlúposti.

    Polícia informácie Matoviča preverovala cez finančnú spravodajskú jednotku v Belize. Tá uviedla, že Fico a jeho manželka nemajú a ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách v Belize.

    - Reklama -