Trestné oznámenie na Havrana odsúdili aj niektorí teológovia. Podľa nich ide o útok na slobodu prejavu

    0
    Michal Havran (Autor: TASR)

    Ako píše portál webnoviny.sk, medzi signatárov, ktorých je približne 20, patria napríklad teológovia Ondrej Prostredník, Miroslav Kocúr, spisovateľ a kazateľ Daniel Pastirčák či politik Ivan Štefunko (PS). Tí považujú trestné oznámenie za útok na slobodu prejavu, zastrašovanie a zneužívanie právnej ochrany náboženského vyznania. 

    „Vyzývame predstaviteľov rímskokatolíckej cirkvi aj jej angažovaných veriacich, aby sa dištancovali od krokov, ktoré smerujú k neprimeranému obmedzovaniu a sankcionovaniu iných názorov. Naša spoločnosť potrebuje cirkvi, ktoré dôveryhodne obhajujú práva zraniteľných jednotlivcov a skupín, a ktoré namiesto strachu z nového kultivujú schopnosť orientovať svojich veriacich v rýchle sa meniacom prostredí. Z týchto dôvodov považujeme krok advokátskej kancelárie Čarnogurský ULC, s.r.o., za škodlivý pre spoločnosť, pre cirkvi a pre dôveryhodnosť veriacich vôbec,“ napísali do stanoviska signatári, ktoré poslal agentúre SITA evanjelický teológ Ondrej Prostredník.

    Podľa signatárov je autor článku o Kuffovi – publicista Michal Havran teológom, ktorý sa venuje typológii apokalyptického a mileniaristického myslenia. Rovnako píšu v stanovisku, že Kuffa je známy svojimi expresívnymi výrokmi.

    „Odmietame kroky, ktoré siahajú po trestných oznámeniach s cieľom zastrašiť tých, čo sa do tejto diskusie púšťajú, a znemožniť tak potrebnú verejnú diskusiu. Ak inštitúcie cirkví len s rozpakmi a rozporuplne reagujú na zneužívanie zložitých etických tém extrémistami, nemôžu sa čudovať, že ich nebezpečný alibizmus niekto pomenuje označeniami, ktoré sa ich dotknú,“ konštatujú signatári.

    - Reklama -