Trest smrti pre homosexuálov: V OSN presadzovali rezolúciu proti nemu, ale USA sa nepridali. Prečo?

    0
    Pochod priaznivcov LGBT komunity v Prahe, Prague Pride 2017 (Autor: Hans Štembera)
    OSN odsúdila v rezolúcii používanie trestu smrti diskriminačným spôsobom. To znamená, že tento výnimočný trest by nemal byť uložený napríklad za odpadnutie od viery, rúhanie sa, neveru či vzťah s osobou rovnakého pohlavia. Väčšina členských štátov OSN sa k tejto rezolúcii pridala, ale Spojené štáty odmietli a dôvody museli vysvetľovať. 
     
    „Je škandalózne len pomyslieť, že sú tu stovky miliónov ľudí žijúce v štátoch, kde niekto môže byť popravený jednoducho za to, koho miluje,“ uviedol v reakcii Renato Sabbadini, riaditeľ medzinárodnej LGBTI organizácie ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, and Intersex Association). 
     
    V skutočnosti sú to štyri štáty na celom svete, ktoré trestajú homosexualitu smrťou. Ide o Jemen, Irán, Sudán a Saudskú Arábiu, ktorá tento rok, mimochodom, dostala na starosti ochranu práv žien v Rade OSN pre ľudské práva, ako sme písali TU. Trest smrti pre členov LGBTI komunity majú aj v niektorých provinciách Iraku, Sýrie či Somálska. Zväčša však ide o územia okupované Islamským štátom. Povolené sú tieto tresty aj v Afganistane, Mauritánii, Pakistane či Katare a Spojených arabských emirátoch, ale nie sú udeľované. 
     
    Okrem spomínaných Spojených štátov sa k rezolúcii, ktorá odsudzuje tresty smrti pre ľudí z LGBTI  komunity, pridalo 13 členských krajín OSN. Medzi nimi už spomínaný Irak, Katar, Saudská Arábia či Spojené arabské emiráty. 
     
    USA ako dôvod nesúhlasu s rezolúciou OSN uviedli, že sa k rezolúcii nepridali pre obavy z toho, že by mohol byť trest smrti zrušený celkovo. Tak bola totiž rezolúcia postavená. „Dúfali sme vo vyváženú a všeobecnú rezolúciu, ktorá by lepšie odrážala postoj štátov aplikujúcich trest smrti na základe zákona, tak ako to robia USA,“ uviedlo v oficiálnej reakcii Ministerstvo zahraničných vecí USA. 
     
    - Reklama -