Trenčiansky samosprávny kraj: Poslanec Smeru a súčasný župan Baška obhájil svoj post v Trenčíne

    0
    Jaroslav Baška (Autor: TASR)

    02:40 Jaroslav Baška (Smer-SD, SNS, Most-Híd, SZ) v tohtoročných voľbách obhájil post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) so ziskom 49,98 percenta hlasov. Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

    Na druhom mieste sa umiestnila Renáta Kaščáková (SaS, OĽaNO, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola, DÚ), ktorá získala 25,13 percenta hlasov. Prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (nezávislý) so ziskom 13,85 percenta hlasov.

    Celkovo mohlo v TSK voliť 493.851 ľudí, volebná účasť dosiahla 26,32 percenta.

    01:13 Jaroslav Baška naďalej vedie v TSK, kde už spočítali viac ako 90 percent hlasov. Aktuálne je na prvom mieste so ziskom 50,62 percenta.

    Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (24,62 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (13,55 percenta).

    00:38 Doterajší predseda Jaroslav Baška naďalej vedie v tohtoročných krajských voľbách v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK), kde už spočítali dve tretiny hlasov. Aktuálne je na prvom mieste so ziskom 51,34 percenta.

    Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (24,30 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (13,11 percenta).

    V TSK je momentálne spočítaných 66,71 percenta okrskov.

    00:14 Jaroslav Baška naďalej vedie. Aktuálne je na prvom mieste so ziskom 52,90 percenta.

    Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (23,39 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (12,66 percenta).

    Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. 

    23:45 Jaroslav Baška naďalej vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Po sčítaní takmer štvrtiny hlasov zatiaľ získal 56,76 percenta.

    Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (21,18 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (11,26 percenta).

    Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V TSK je zatiaľ spočítaných 24,30 percenta okrskov.

    23:24 Jaroslav Baška zatiaľ vedie so ziskom 60,96 percenta.

    Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (19,37 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (10,66 percenta).

    Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V TSK je zatiaľ spočítaných 11,6 percenta okrskov.

    22:27 Priebeh sobotných volieb v Trenčianskom kraji je doposiaľ pokojný, Volebná komisia Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) nezaznamenala podnety či porušenie zákona, povedala pre TASR jej predsedníčka Marta Šajbidorová.

    V Lubine v okrese Nové Mesto nad Váhom skolaboval člen okrskovej volebnej komisie, jeho stav je stabilizovaný, krátko po 18.00 h vypadol vo viacerých obciach Trenčianskeho okresu prúd, pripomenula Šajbidorová.

    Členovia komisie podľa nej skontrolovali počas dňa viaceré okrsky.

    “Volebná účasť v kraji by mala byť vyššia ako pri posledných voľbách do vyšších územných celkov,” odhadla.

    Pokojný priebeh volieb v kraji potvrdila pre TASR aj trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová.

    Čas konania volieb museli pre večerný výpadok prúdu, ktorý trval vyše hodiny, predĺžiť konkrétne v deviatich okrskoch v Hornej Súči, Dolnej Súči a Hrabovke v Trenčianskom okrese.

    Obyvatelia tam môžu prísť k urnám do 23.15 h. V nadväznosti na to sa o ten čas predĺžilo v kraji aj volebné moratórium. V súvislosti s prerušením dodávky elektriny, ktorá zasiahla aj časť obce Skalka nad Váhom koná aj polícia. Preveruje podozrenie zo spáchania trestného činu poškodzovania verejnoprospešného zariadenia.

    “Pravdepodobnou príčinou výpadku bolo strhnutie elektrického vedenia nákladným vozidlom pri vykonávaní zemných prác,” povedala Antalová.

    Voliči majú možnosť svoj hlas odovzdať v rámci deviatich volebných obvodov v 646 okrskoch. Najviac ich je vo volebnom obvode Prievidza, a to 114, najmenej – 32 vo volebnom obvode Myjava.

    O dôveru voličov sa v TSK uchádza sedem kandidátov na predsedu, o 47 kresiel v Zastupiteľstve TSK bojuje 271 kandidátov.

    V regionálnych voľbách v novembri 2013 sa v TSK o predsedovi rozhodlo už v prvom kole, druhé kolo volieb preto nebolo. Volebná účasť v prvom kole bola v TSK 17,37 percenta, čo bolo najmenej spomedzi všetkých samosprávnych krajov. 

    Kandidáti na županov v Trenčianskom kraji

    • Jaroslav Baška SZ, Most-Híd, SNS, Smer-SD
    • Petra Hajšelová Sme rodina
    • Renáta Kaščáková ZZ, NOVA, OKS, KDH, OĽaNO, SaS
    • Nora Pániková SZS
    • Štefan Škultéty NEKA
    • Igor Valko NP
    • Ferdinand Vavrík NEKA

    O 47 kresiel v zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) by malo v sobotných regionálnych voľbách zabojovať 271 kandidátov.

    - Reklama -