Treba už povedať pravdu. Nemci sa vyjadrili k Angele Merkelovej

    0
    Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Vládna koalícia v zložení CDU/CSU a SPD má za sebou len niekoľko mesiacov spoločného vládnutia a už musí riešiť doslova existenčné problémy. Pokračovanie vlády vážne ohrozuje spor medzi šéfkou CDU Merkelovou a predsedom bavorskej CSU Seehoferom. Kancelárka sa nemôže s ministrom vnútra zhodnúť, či by mali žiadateľov o azyl registrovaných v inej európskej krajine vpustiť do Nemecka.

    Spory medzi oboma politikmi plnia predné stránky všetkých médií a nemecká verejnosť pomaly začína strácať trpezlivosť. V krátkom čase už druhý prieskum verejnej mienky ukazuje pokles preferencií v prípade všetkých troch koaličných strán. Vlani v septembri získala CDU/CSU dohromady 33 % hlasov, ale podľa aktuálneho prieskumu agentúry Civey by ju teraz volilo menej ako 30 % voličov. To je z dlhodobého hľadiska úplné minimum a jasne ukazuje, že dôveryhodnosť vlády v očiach voličov je v troskách.

    Zostupnú tendenciu majú aj preferencie socialistov z SPD. Tí získali v jesenných voľbách len 20,5 % a mnohí predpokladali, že sa od tohto historického dna čoskoro odrazia. Opak je však pravdou a socialisti klesajú čoraz nižšie. Ako ukazujú výsledky prieskumu, ktorého sa zúčastnilo takmer dvanásťtisíc respondentov, aktuálne by SPD získala iba 17,7 %, čo znamená, že by si, rovnako ako CDU/CSU, pohoršila o celé tri percentá.

    Naopak popularita opozičnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vďaka sporom vo vládnej koalícii stúpa a strana teraz figuruje na treťom mieste s odstupom asi 1,5 % za SPD. Silnejú však aj Zelení, ktorých by na štvrtom mieste volilo 12,1 % Nemcov. Účastníci diskusie pod článkom magazínu Focus politikov nešetria. „Len málokto má odvahu povedať, že hlavný problém tkvie v Merkelovej. Kancelárka rozdeľuje vlastnú stranu, krajinu aj Európsku úniu,“ napísala diskutérka Barbara Schefflerová.

    Podobný názor má aj Wolfgang Schäfer. „Merkelová je hrobárom CDU a je skutočne najvyšší čas, aby odstúpila.“ Diskutér David Hubertus takisto považuje za hlavného vinníka kancelárku. „Čakám, že CDU čoskoro skončí ako SPD. Konzervatívnych voličov už nereprezentuje CDU, ale CSU a AfD.“

    - Reklama -