Trapas. Diskvalifikoval sa. Špičkový cirkus. Teraz už môže len svietiť a kúriť, reagujú politici na rozhodnutie Lajčáka

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    V piatok 7. decembra obehla slovenské médiá informácia, že po týždni sa Miroslav Lajčák rozhodol vziať demisiu späť a ostať na poste šéfa rezortu diplomacie. Ako dôvod uviedol, že dostal od premiéra Petra Pellegriniho a predsedu Smeru Robert Fica garancie, že zahraničná politika sa bude riešiť tak, ako požaduje. „Garancie, že programové vyhlásenie vlády platí a že nebudú prijímané ani akceptované kroky, ktoré by spochybňovali základné piliere našej zahraničnej politiky, za výkon ktorej zodpovedám ako minister. Tieto garancie prijímam s plnou vážnosťou. Iba za týchto podmienok má pre mňa zmysel pokračovať,“ vysvetlil.

    Rovnako tak konal na základe výziev zo strany voličov, aby nenechával Slovensko napospas osudu. Podobné slová mu viackrát adresoval aj prezident Andrej Kiska, ktorý poukazoval na komplikovanú medzinárodnú situáciu a fakt, že Slovensko preberá predsedníctvo OBSE.

    TASR vyšla s informáciou, že prezident by mal Lajčákovo rozhodnutie vziať na vedomie. Miroslav Lajčák mu žiadosť o späťvzatie demisie má poslať písomne po tom, ako sa vráti z Milána, kde preberal predsedníctvo OBSE.

    Premiér, ktorý sa od podania demisie snažil presvedčiť šéfa rezortu diplomacie, aby si svoje rozhodnutie rozmyslel, sa teší, že Lajčák ostane vo svojej funkcii. „A teším sa na ďalšiu spoluprácu,“ povedal v reakcii na vyhlásenie šéfa rezortu diplomacie.

    Kéry: Demisiu nemal ani podávať

    „Som členom zahraničného výboru a mal som veľa vystúpení ku globálnemu paktu. Prácu ministra Lajčáka si vážim, ide o skúseného diplomata s kreditom v zahraničí. Čo sa ale týka jeho názoru k paktu, tak v tomto sa naše názory diametrálne odlišujú. Trochu ma sklamali niektoré jeho vyjadrenia smerom k politikom, ktorí mali iný názor ako on,“ uviedol poslanec za Smer Marián Kéry.

    Dodal, že jeho legitímny názor chápe, lebo znenie dokumentu spolutvoril. Podľa neho však musí rovnako ako všetci ostatní ministri rešpektovať hlasovanie a vôľu parlamentu k rozhodnutiu o pakte OSN. „To, že nakoniec ostáva ako minister zahraničných vecí, vnímam pozitívne, ale myslím si, že nemal žiadny dôvod na to, aby demisiu vôbec podával,“ konštatoval Kéry.  

    Paška: Zbytočný krok

    Podľa podpredsedu SNS Jaroslava Pašku ich stranu skôr prekvapila informácia, že minulý týždeň podal demisiu. Očakávali totiž, že sa efektívne vloží do otvoreného konfliktu, ktorý je na východnej hranici Slovenska medzi Ukrajinou a Ruskom, pretože sa pripravoval prevziať predsedníctvo OBSE, ktoré by daný konflikt mohlo monitorovať a moderovať rozhovory medzi znepriatelenými stranami.

    „Teraz sa bude hľadať spôsob, aby premiér a prezident doriešili jeho demisiu ústavno-komfortným, čistým spôsobom. Teraz to už bude iba na ústavných právnikoch a strane Smer, aby jeho späťvzatie demisie doriešili,“ konštatoval. Dodal, že SNS vníma rozhodnutie Lajčáka ako akceptáciu toho, že programové vyhlásenie vlády bude určovacím smerovaním aj pre rezort diplomacie.

    Most: Proces bol neštandardný

    Predsedníčka Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Katarína Cséfalvayová verí, že vzhľadom na Lajčákovo zotrvanie vo funkcii bude garantom plnenia programového vyhlásenia vlády v oblasti zahraničnej politiky. 

    Som rada, že pán minister zostáva, hoci ten proces, ktorý sme videli za posledných pár dní, bol neštandardný. Verím, že to bude práve ministerstvo zahraničných vecí, ktoré bude určovať smerovanie našej zahraničnej politiky. Napríklad tak, že do parlamentu príde vládou schválená bezpečnostná a obranná stratégia,” uviedla s tým, že garancie, ktoré mal Lajčák dostať od premiéra Petra Pellegriniho a predsedu strany Smer – SD Roberta Fica, vníma pozitívne. Programové vyhlásenie vlády by malo byť Bibliou, verím, že Lajčák bude garantom, že sa bude dodržiavať,” dodala.

    Jej stranícky kolega a podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar povedal, že ho teší rozhodnutie Miroslava Lajčáka ostať vo svojej funkcii, a tým pádom sa nezmení vedenie tohto rezortu. „Nepoznám však legislatívny rámec toho, či keď je niekto v demisii a podal ju, tak svoje rozhodnutie môže vziať späť,“ dodal. 

    SaS: Diskvalifikoval sa ako zodpovedný politik

    Reakciu na späťvzatie demisie uviedla aj najsilnejšia opozičná strana SaS. Jej predseda Richard Sulík tento krok Miroslava Lajčáka hodnotí kriticky. Podľa neho sa však musí najprv zistiť, či je v rámci ústavy možné vziať späť už podanú demisiu prezidentovi.

    „Dokážeme spoľahlivo posúdiť, že Miroslav Lajčák sa diskvalifikoval ako zodpovedný politik. Neveríme jeho slovám, že dostal nejaké zahranično-politické garancie, lebo za vlády pánov Fica a Danka žiadne garancie neexistujú,“ konštatoval. Podľa neho je ale pravý dôvod zistenie, že svoje diplomatické zručnosti by inde, ako v štátnej funkcii, zrejme nevyužil.

    „Slovo robí chlapa, ale aj dôležitá funkcia a tučná limuzína so šoférom má svoju cenu. Čo Miroslavovi Lajčákovi skutočne vyčítam, je, že pri všetkých tých prešľapoch tejto vlády mlčal. Pri všetkých,“ dodal rázne. Podľa jeho slov sa ozval iba v prípade, keď chcel pretlačiť, aby sa prijal Globálny pakt OSN, pričom sa vyhrážal, že podá demisiu, lebo si podľa Sulíka myslel, že je nenahraditeľný. „Ale na to, aby naozaj bol nenahraditeľný, by tu posledný rok aj musel byť. Lenže bol v OSN, kde spolutvoril migračný pakt,“ uzavrel.

    Podľa Martina Klusa sa jeho rozhodnutiu dá porozumieť z dôvodu rôznych konštelácií, kto by ho na poste ministra mohol nahradiť. „Na druhej strane, premárnil príležitosť, ako utiecť z potápajúcej sa lode, ktorou je táto koalícia,“ dodal.

    OĽaNO: Je to trapas

    „Je neprijateľné, aby sa základné princípy štátu obsiahnuté v Ústave SR zneužívali na mocenské boje v rámci politických strán. Je to neúcta k ľuďom, ale aj k funkcii ministra,“ konštatuje predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová s tým, že post ministra sa využíva ako nástroj na posilnenie vlastnej pozície.

    „Miroslav Lajčák je určite lepším ministrom ako Robert Fico, ale keď raz podá demisiu, podal demisiu a dôsledky si mal premyslieť vopred,“ dodala.

    Jej stranícky kolega Gábor Grendel konštatuje, že tento krok zo strany Miroslava Lajčáka sa nedá nazvať inak ako trapasom. „Odstúpiť pre kritiku migračného paktu OSN, ktorý spolutvoril, bolo logické a chlapské. Najnovší zvrat však toto chlapské gesto totálne znegoval,“ uviedol na sociálnej sieti. Dodal aj známy výrok: Cintoríny sú plné nenahraditeľných ľudí. Aj Miroslav Lajčák je nahraditeľný,“ uzavrel.

    Sme rodina: Išlo o špičkový cirkus

    Poslanec za Sme rodina a kandidát na prezidenta Milan Krajniak nechápe, prečo Miroslav Lajčák dva týždne zásadovo hovoril o demisii v prípade, ak sa migračný pakt neprijme a nakoniec ju zoberie späť. „Čo sa za tie dva týždne zmenilo? Iba to, že vláda napriek jeho politickému ´vydieraniu´ do Marrákeša naozaj nikoho neposlala a na ´zásadovosť´ už asi nie je dôvod,“ myslí si Krajniak.

    Dodal, že ak takto zásadovo bráni aj naše záujmy v zahraničí, tak nás má pánboh ochraňovať. „Myslíte si po tomto všetkom, že minister Lajčák má vôbec nejaké zásady?“ pýta sa na záver.

    Boris Kollár celú záležitosť označil za trápne divadlo. „Ak má chlap odvahu a povie, že ide preč, má to urobiť. A nie takéto 'tanečky'. Našiel v sebe integritu, ale nenašiel odvahu odísť. Znemožnil sa sám,“ doplnil svojho straníckeho kolegu.

    KDH: Z Lajčáka sa mohol stať hrdina

    „Na Slovensku máme iba málo hrdinov. Aj z pána Lajčáka sa mohol stať malý slovenský hrdina, ale nakoniec z toho nebude nič,“ uviedol šéf mimoparlamentného KDH. Dodal, že jeho rozhodnutie hodnotí ako veľmi nešťastné, a to z dôvodu, že keď raz chlap niečo urobí, tak si za tým musí stáť. „Takéto komédie sú trápne a znova iba posilňujú vedomie toho, že niečo nefunguje,“ konštatoval.

    Nezaradení: Netreba ho brať vážne, sklamal ma

    Nezaradený poslanec Marek Maďarič nerozumie, akú garanciu Lajčák dostal. Minister podal demisiu z jasných dôvodov. Nič sa nezmenilo, neviem, aké môže dostať ubezpečenia, keď mne sa zdá, že tá dnešná koalícia možno sama nedáva tú garanciu, aké názory bude reprezentovať. Koalícia je dnes tvorená prevažne predstaviteľmi, ktorí sú inak orientovaní,” dodal s tým, že neoficiálnou súčasťou vládnej väčšiny sú dnes aj nezaradení poslanci okolo Petra Marčeka, ktorí sú prorusky orientovaní. 

    Môžem zopakovať, že buď niečo nevieme, že nejaká upratovačka pôjde do Marrákeša, alebo pán minister sa zmieril s tým, že je zápecník,” dodal Maďarič na margo Lajčákovho zotrvania vo funkcii.

    Martin Poliačik je zvedavý, čo bude náplňou kompromisu, na ktorý pristúpil. „Ocenil by som napríklad, aby zotrvávajúc na svojej pozícii tlačil na to, aby ľudia ako Ľuboš Blaha neboli vo funkcií predsedu Výboru pre európske záležitosti. Rovnako, aby sme tu neustále nemali spochybňovanie smerovania Slovenska v zahraničnej politike zo strany predstaviteľov SNS,“ uviedol.

    Dodal, že by bol rád, aby tlačil na prejednanie a prijatie Bezpečnostnej stratégié parlamentom, ktorá z neho bola stiahnutá. „Toto by boli veci, ktoré ak by sa udiali, tak by som pochopil, prečo zostal vo svojej funkcii. Potom by totiž dokázal cez vládu aj parlament realizovať svoju predstavu o zahraničnej politike a smerovaniu Slovenska,“ dodal.

    Podľa Miroslava Beblavého už Lajčáka týmto činom netreba brať vážne. A to z dôvodu, že nevie ani principiálne rozhodnutie urobiť principiálne. „Skutočným ministrom zahraničných vecí sa za ostatné týždne stal a zostáva agent ruských záujmov Andrej Danko,“ dodal.

    Nezaradený poslanec Zsolt Simon uviedol, že ho týmto rozhodnutím nesmierne sklamal. „Myslím si, že v takejto podobe môže minister iba svietiť a kúriť, a nerobiť nič iné,“ dodáva kriticky.

    - Reklama -