Transsexuáli a transgenderové osoby v Bolívii majú dôvod na oslavu. Vláda prijala zákon, ktorý ich poteší

    0
    Bolívijský viceprezident Alvaro Garcia Linera (Autor: SITA)

    Transsexuáli, ktorí majú viac ako 18 rokov, si podľa nového zákona budú môcť vo svojich dokumentoch zmeniť meno, pohlavie a fotografiu podľa svojej genderovej identity. „Žijeme v demokracii. Z tohto dôvodu som šťastný, že som mohol podpísať takýto zákon, v ktorom prvýkrát vláda garantuje sociálne uznanie ľudských práv nezávisle od sexuálnej orientácie,“ vyhlásil viceprezident Álvaro García Linera.

    „Tým, že takýchto ľudí budeme ignorovať či diskriminovať, nespôsobíme to, že zmiznú. Táto skupina sa stala viditeľnou a dožaduje sa svojich práv. Odteraz transsexuálna a transgenderová skupina obohatí bolívijskú demokraciu,“ dodal Linera.

    Bolívijská ministerka spravodlivosti Virginia Velascová uviedla, že nový zákon je v súlade s ústavou, ktorá uznáva práva všetkých občanov Bolívie a zdôrazňuje ich individualitu a rôznorodosť. „Naši transgenderoví a transsexuálni bratia a sestry trpeli, týmto zákonom sme však urobili krok vpred a plánujeme s tým aj pokračovať, v očiach zákona sme si totiž všetci rovní,“ povedala Velascová.

    Ak si budú transgenderové osoby či transsexuáli chcieť zmeniť doklady, budú potrebovať buď osvedčenie od psychológa, alebo certifikát o zmene pohlavia. O Bolívii informoval portál Newsx.

    - Reklama -