Transparency International podala žalobu na Babiša

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    “Trestne stíhaný premiér už niekoľko mesiacov našu protikorupčnú organizáciu uráža vo svojich verejných vystúpeniach, kde nás okrem iného označuje za 'skorumpovanú Transparency',” píše organizácia na margo podania žaloby, ktorú zaslala Krajskému súdu v Prahe.

    “Útoky Andreja Babiša sú cielenou snahou o poškodzovanie nášho roky budovaného dobrého mena,” uviedol riaditeľ TI David Ondráčka.

    Dodal, že Česko je stále právnym štátom, a preto sa budú “brániť verejne a pred súdom proti podobným praktikám oligarchov, ktorí vidia okolitý svet optikou – 'sluha alebo nepriateľ'”.

    Organizácia pripomenula, že Babiša niekoľkokrát verejne vyzvala, aby s útokmi a urážkami voči TI prestal.

    Sekretariát TI v Berlíne po sťažnosti Agrofertu potvrdil, že česká pobočka globálnej siete koná nezávisle a objektívne v súlade so základnými hodnotami a cieľmi celej organizácie.

    Predseda dozornej rady českej TI Vladimír Králíček adresoval otvorený list premiérovi, kde napísal, že v organizácii sa podvody ani korupcia nevyskytujú.

    Transparency International následne zaslala Babišovi predžalobnú výzvu, aby sa v predom stanovenej lehote ospravedlnil za svoje vyhlásenia, že TI je skorumpovaná.

    “Napriek všetkým zaslaným apelom predseda vlády ďalej pokračuje v útokoch proti TI,” dodala organizácia.

    “Považujem za potrebné, aby nezávislý súd pripomenul Andrejovi Babišovi, že nie je prípustné bezdôvodne niekoho urážať a osočovať,” vysvetlil podanie žaloby advokát TI Pavel Uhl.

    Transparency International dlhodobo upozorňuje napríklad na Babišov konflikt záujmov, ktorým sa zaoberá aj Európska komisia.

    - Reklama -