Trans ľudia v Pakistane majú právo sobášiť sa, má to však háčik

    0
    Čítanie z Koránu pri modlitbách (Autor: SITA)

    Rada 50 islamských klerikov v Pakistane rozhodla, že trans ľudia v krajine majú podľa práva šaría možnosť zosobášiť sa. Podľa portálu Telegraph dostali trans ľudia aj právo dediť či právo na moslimský pohreb.

    Spomenuté práva však dostali iba ľudia, ktorí sa ako trans narodili. Podľa vyhlásenia klerikov fatvy si osoby, ktoré majú „viditeľné znaky toho, že sú muži“, môžu vziať ženu alebo muža, ktorý sa narodil s „viditeľnými znakmi toho, že je žena“, a opačne. Jednotlivci, ktorí majú „viditeľné znaky oboch pohlaví“, si však nemôžu vziať nikoho.

    „Normálni muži a ženy si tiež môžu vziať transgendrových ľudí, pokiaľ títo majú jasné pohlavné znaky na svojom tele,“ píše sa vo vyhlásení klerikov. Fatva tiež uvádza, že transgendrové osoby by nemali byť zbavené práva dediť či mať moslimský pohreb. Každý čin, ktorý „poníži, urazí alebo si urobí posmech“ z transgendrových ľudí, je podľa klerikov považovaný za hriech. Vo vyhlásení sa tiež píše, že rodičia, ktorí sa zbavia trans dieťaťa, na seba privolajú boží hnev. 

    „Prvýkrát v histórii moslimskí klerici podporili práva transgendrových ľudí,“ vyhlásil aktivista Qamar Naseem, ktorý dodal, že v presadzovaní tohto trendu by sa malo ďalej pokračovať. Homosexuálne vzťahy sa však v krajine aj naďalej trestajú doživotným väzením.  

    - Reklama -