Traja černosi v kamióne. To nie je večerníček, ale pekelný zážitok českého vodiča. Vieme viac, tu je VIDEO

    0
    Utečenci z Eritrey (Autor: SITA)

    Nemenovaný vodič zo spoločnosti, ktorá sídli v českej obci Opařany, počul podozrivé zvuky. Zavolal preto políciu a informoval ju o znepokojivej situácii. Polícia z Cambridgeshire vnikla v sobotu popoludní neďaleko mesta Peterborough do zadnej časti vozidla a skutočne tam objavila tri osoby. Ukázalo sa, že išlo o troch ilegálnych utečencov z Eritrey. Vonku už na mužov čakali policajné autá, ale policajti odmietli poskytnúť médiám bližšie informácie o incidente.

    Nie je teda zatiaľ jasné, či polícia mužov zatkla, či čelia obvineniu zo spáchania trestného činu alebo či budú môcť zostať vo Veľkej Británii. Ako uvádza denník Daily Mail, väčšina Eritrejčanov cestuje do Európy cez Líbyu. Vo Veľkej Británii tvoria Eritrejčania medzi utečencami početnú skupinu. Ročne ich dorazí k britským brehom viac ako 3 000, pričom napríklad v roku 2015 tvorili s 3 695 žiadosťami najpočetnejšiu skupinu žiadateľov o azyl.

    Približne tretina žiadateľov získala azyl, ale tento pomer sa v ostatných mesiacoch vzhľadom na sťažené možnosti deportácie rapídne zvýšil. Ministerstvo vnútra pôvodne odporúčalo, aby boli eritrejskí utečenci deportovaní späť do ich krajiny, ale vlani v októbri napadli tento obvyklý postup ľudskoprávne organizácie, ktoré upozorňovali na ťaživú situáciu v krajine. V Eritrei vládne teror a vzhľadom na tamojší vojenský režim je niekedy nazývaná „africkou Severnou Kóreou“.

    Ľudskoprávne organizácie preto vlani na jeseň podali žalobu proti rozhodnutiu ministerských úradníkov deportovať troch iných eritrejských utečencov, s ktorou uspeli. Odvtedy je pre britskú vládu mimoriadne komplikované deportovať občanov z tejto africkej krajiny. Ako informuje Daily Mail, minulý rok už bola kladne posúdená žiadosť o azyl v 86 % prípadov a možno očakávať, že vzhľadom na pokračujúce represie v Eritrei rozhodne nebudú tieto čísla klesať.

    Od začiatku migračnej krízy je pre vodičov, ktorí smerujú do Veľkej Británie, veľmi ťažké uchrániť svoje vozidlá pred vniknutím utečencov. Český vodič mal v podstate šťastie, že Eritrejčania vstúpili do kamióna nepozorovane a nevyhrážali sa mu násilím. Na druhej strane, keby si kamionista včas nevšimol hluk vo vnútri svojho vozidla a neinformoval políciu, čelil by po ich pravdepodobnom neskoršom objavení obvineniu z ilegálneho prevozu utečencov.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    Zdroj: Daily Mail

    - Reklama -