Tragédia v Teheráne! Zrútilo sa ukrajinské dopravné lietadlo Boeing 737 s vyše 170 ľuďmi. Všetci sú mŕtvi, napísal Zelenskyj

    0
    Pohľad na miesto v blízkosti miesta tragédie (Autor: twitter.com/???? ???? ?????/Iranian_RCS)

    “Je očividne nemožné, aby boli cestujúci” z linky PS-752, “nažive”, citovala nemenovaného predstaviteľa iránskeho Červeného polmesiaca agentúra ISNA.

     

     

    Iránska tlačová agentúra Fars predtým uviedla, že príčinou havárie lietadla boli pravdepodobne technické problémy. 

    Lietadlo typu Boeing 737-800 spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) smerujúce do ukrajinskej metropoly Kyjev sa zrútilo na predmestí Teheránu krátko po vzlete z Medzinárodného letiska imáma Chomejního.

    Podľa internetovej stránky Flightradar24 stroj odštartoval z Teheránu o 03.42 h SEČ. Posledné údaje z jeho paluby zaznamenalo riadenie letovej prevádzky o 03.44 h SEČ.

    Na mieste nešťastia, ku ktorému došlo v juhozápadnej časti Teheránu, zasahuje najmenej desať vozidiel rýchlej zdravotníckej pomoci. K miestu havárie bol vyslaný aj tím vyšetrovateľov..

    Medzičasom Iránske pátracie tímy objavili jednu z čiernych skriniek havarovaného ukrajinského lietadla.

    Kyjev potvrdil obete

    Ukrajinský premiér Olexij Hončaruk uviedol, že na palube stroja sa zrejme nachádzalo 167 cestujúcich a deväť členov posádky.

    Podľa správ iránskych médií sa jedna z tzv. čiernych skriniek – záznamník letových údajov z havarovaného Boeingu 737 – našla na mieste nehody neďaleko Teheránu. 

    Zariadenie bolo odovzdané príslušným iránskym úradom, informovala agentúra TASS. “Podľa predbežných údajov sú všetci cestujúci aj členovia posádky mŕtvi,” napísal na Facebooku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

    Ukrajinská ambasáda v Teheráne podľa neho preveruje okolnosti tragédie i zoznamy obetí, napísala agentúra AFP. Zatiaľ nie je známe, koľko je medzi obeťami ukrajinských občanov. Na miesto nehody prišiel aj ukrajinský konzul.

    Ukrajinské veľvyslanectvo v Iráne nateraz vylučuje verziu, že príčinou havárie ukrajinského lietadla, ktoré sa zrútilo v stredu krátko po štarte z letiska v Teheráne, bol teroristický útok.

    Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie veľvyslanectva na Facebooku. Aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval zdržať sa špekulácií a publikovania neoverených verzií príčin havárie ukrajinského lietadla v Iráne.

    RIA Novosti: Väčšinu cestujúcich tvorili iránski štátni príslušníci 

    Na palube lietadla Ukraine International Airlines smerujúceho do Kyjeva sa nachádzalo 176 osôb. Podľa iránskej agentúry ISNA to oznámil hovorca letiska imáma Chomejního. Ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo o 180 obetiach.

    Stroj sa zrútil v blízkosti mesta Parand ležiaceho asi 60 kilometrov juhozápadne od Teheránu.

    Ruská agentúra RIA Novosti uviedla, že väčšinu cestujúcich tvorili iránski štátni príslušníci.

    Personál na letisku Boryspil v Kyjeve pre agentúru AP uviedol, že touto linkou zvyčajne cestujú iránski študenti, ktorí sa tentoraz zrejme vracali na Ukrajinu po zimných prázdninách.

    - Reklama -