Totožnosť bombového útočníka na bruselskej stanici je známa, bol z Molenbeeku

    0
    Brusel, železničná stanica (Autor: TASR)

    Belgický denník La Derniere Heure aj flámska televízia VTM informovali, že muž pochádzal z bruselskej štvrte Molenbeek a mal 37 rokov. Ďalšie podrobnosti by mali vyplynúť z tlačovej konferencie belgickej prokuratúry. Prokuratúra už udalosť vyšetruje ako teroristický útok.

    Viacero útočníkov a spolupáchateľov teroristických útokov v novembri 2015 v Paríži a v marci 2016 v Bruseli bolo práve z Molenbeeku. Belgické médiá v marci s odvolaním sa na policajné štatistiky informovali, že v tejto štvrti funguje viac ako 50 skupín podozrivých z väzieb na teroristické organizácie a stovka zločineckých skupín.

    „Musíme sa teraz pozrieť i na to, ako sa tento muž mohol zradikalizovať,“ vyjadril sa belgický minister vnútra Jan Jambon o atentátnikovi, ktorý podľa jedného zo svedkov pokrikoval arabskú frázu Alláhu akbar, teda Boh je najväčší.

    Totožnosť muža s výbušninou je už známa, zatiaľ však nebude zverejnená, aby nedošlo k sťaženiu vyšetrovania. Belgický minister vnútra Jan Jambon to povedal dnes ráno pre spravodajský kanál VRT.

    Muž v utorok večer vošiel do priestoru hlavnej bruselskej železničnej stanice opásaný výbušninami a s batohom na chrbte. Večer približne o 20.30 h spôsobil malý výbuch a potom ho vojaci postrelili. Po zásahu pyrotechnikov sa potvrdilo, že zomrel. Výbuch nikoho nezabil ani nezranil.

    Jambon pochválil prácu bezpečnostných zložiek a dodal, že muž sa snažil odpáliť väčšiu bombu, ale nepodarilo sa mu to a spôsobil len malý výbuch, píše denník La Derniere Heure. „To najhoršie bolo odvrátené,“ skonštatoval.

    Vlani v marci pri koordinovaných samovražedných bombových útokoch islamských radikálov na bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maalbeek/Maelbeek zahynulo dovedna 32 civilistov.

    V Belgicku už poldruha roka platí druhý najvyšší stupeň teroristického ohrozenia na štvordielnej škále.


     

    - Reklama -