Toto vysiela slovenská armáda do Pobaltia. Proti hlasovali iba kollárovci, kotlebovci a dvaja poslanci koalície

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Slovenská republika by mala vyslať maximálne 152 príslušníkov ozbrojených síl na územie Lotyšskej republiky. Slovenskí vojaci majú byť pod velením Kanady s možnosťou nasadenia aj na území Litovskej, Estónskej a Poľskej republiky na základe spolupráce s ich ozbrojenými silami a ozbrojenými silami iných členských krajín NATO. O návrhu na vyslanie diskutovali v závere štvrtého rokovacieho dňa 31. schôdze poslanci Národnej rady SR.

    „Najzásadnejším rozhodnutím v oblasti posilnenia kolektívnej obrany bolo schválenie Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku formou rozmiestnenia jednej mnohonárodnej práporovej skupiny v každom z uvedených štátov. Týmto sa jednoznačne demonštruje solidarita spojencov, ich odhodlanie a schopnosť reagovať spustením okamžitej reakcie proti akejkoľvek agresii voči členskému štátu NATO,” konštatuje sa okrem iného v predkladacej správe k materiálu.

    V zmysle schváleného materiálu by slovenskí vojaci mali v Pobaltí pôsobiť od 1. júla 2018 v dvoch šesťmesačných rotáciách. „Presný termín vyslania príslušníkov ozbrojených síl je podmienený zabezpečením zodpovedajúcich podmienok v mieste dislokácie zo strany Lotyšskej republiky,” uvádza sa v materiáli.

    Pásová technika, mínomety či odpaľovacie zariadenia

    V návrhu vyslania vojakov do Pobaltia, o ktorom hlasoval parlament, sa píše, že „za jeden zo základných elementov obrannej stratégie NATO sa považuje aspekt odstrašenia“. „Týmto sa jednoznačne demonštruje solidarita spojencov, ich odhodlanie a schopnosť reagovať spustením okamžitej reakcie proti akejkoľvek agresii voči členskému štátu NATO,” dodáva sa v návrhu s tým, že príslušníci ozbrojených síl sa vysielajú za „účelom preukázania pripravenosti členských štátov NATO reagovať na prípadné bezpečnostné hrozby v súlade s čl. 5 Severoatlantickej zmluvy“.

    Príloha návrhu oboznamuje dokonca aj s vojenskou výzbrojou a technikou, ktorú si vojaci do Pobaltia berú. Malo by ísť až o 36 ks kolesovej techniky a 17 ks pásovej techniky, čo predstavujú tanky a ozbrojené transportéry. Ďalej budú vojaci disponovať 354 ks ručných zbraní, mínometmi, granátometom či dvomi kusmi odpaľovacieho zariadenia PTRS.

    Proti iba Blaha, Zelník, kollárovci a kotlebovci

    Za návrh vyslania príslušníkov ozbrojených síl do Lotyšskej republiky, Litovskej republiky, Estónskej republiky a Poľskej republiky hlasovali všetci poslanci koalície okrem Ľuboša Blahu, ktorý je zároveň aj predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti, a poslanca SNS Štefana Zelníka. Ku koalícii sa pridala aj časť opozície, pričom hlasoval celý klub SaS, OĽaNO a nezaradení poslanci. Proti bol naopak celý poslanecký klub Sme rodina a celý poslanecký klub ĽSNS.

    K svojmu hlasovaniu proti sa vyjadril Ľuboš Blaha na sociálnej sieti, kde sa vyjadril, že ho mrzí, že NATO provokuje Rusko. „Veľmi ma mrzí, že NATO takto hlúpo a primitívne provokuje Ruskú federáciu. Rusko je náš priateľ a ak nás niečo ohrozuje, tak sú to vojnoví štváči na Západe, zbrojárski lobisti a fanatickí rusofóbovia. Som zvedavý, ako by reagovali Američania, ak by na mexicko-amerických hraniciach cvičili ruskí vojaci. Stačilo poslať sovietske zbrane na Kubu a bola z toho takmer jadrová vojna,“ uviedol Blaha.

    „Som si istý, že kvôli agresívnej politike NATO bude rásť odpor Slovákov voči tomuto vojenskému spolku. Kopú si jamu. Nikdy som nehlasoval za vysielanie slovenských vojakov do zahraničia a nikdy ani nebudem. Viac to komentovať nebudem, ale ubezpečujem vás, priatelia, že nielenže som hlasoval proti, ale kvôli takýmto rozhodnutiam rastie aj môj odpor voči NATO. Zbrojenie a provokácie nie sú cesta k mieru,“ uzavrel smerácky poslanec.

    Marček hlasoval za, hoci je proti

    Hlasovanie okomentoval aj Ondrej Dostál z poslaneckého klubu Sloboda a Solidarita. „Hlasovali sme o vyslaní slovenských vojakov v rámci NATO do Pobaltia. ZA nás bolo 116.  PROTI boli fašisti, Sme rodina a Blaha. Dokopy 24. Nikto sa nezdržal, 10 boli neprítomní,“ ozrejmil Dostál.

    „Po hlasovaní sa prihlásila poslankyňa Grausová a chcela povedať, že hanba nám, ale nestihla, lebo ju Bugár vypol, keďže to nebol procedurálny návrh. Potom sa ešte prihlásil poslanec Marček a oznámil nám, že aj on je proti. Hoci hlasoval za,“ dodal.

    Ondrejcsák: Dôvod? Anexia Krymu

    Štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák, ktorého kritizuje SNS, uviedol dôvody prítomnosti NATO v Pobaltí. „Od júla bude v Lotyšsku pod kanadským velením pôsobiť 152 slovenských vojakov. Prítomnosť NATO v Pobaltí vznikla po ilegálnej anexii Krymu Ruskom,“ napísal stručne na sociálnej sieti Facebook.

    - Reklama -