Toto všetko sa vraj píše na internete o Merkelovej, vypátrali „lovci pravdy“

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Sociálne siete čoraz častejšie zaplavujú negatívne články o nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. Šíria ich krajne pravicové servery z USA a iných častí sveta. Často ide o lživé správy, ale to ich pisateľom neprekáža. Ich jediným cieľom je poškodiť nemeckú kancelárku pred nadchádzajúcimi voľbami. Útočia predovšetkým na jej liberálny prístup k utečencom.

    Tieto servery vraj zároveň často šíria prokremeľskú propagandu alebo podporujú Alternatívu pre Nemecko (AfD). „V nemeckej spoločnosti narastá nedôvera voči tradičným médiám. Stále väčší počet ľudí neverí hlavným médiám a hľadá alternatívne zdroje informácií. To zaisťuje konšpiračným teoretikom a krajným serverom dosť pozornosti a následne to vedie k ešte rýchlejšiemu šíreniu konšpiračných teórií na sociálnych sieťach,“ poznamenáva Lutz Helm, spolutvorca projektu Hoaxmap, ktorý sa zaoberá odhaľovaním neprávd kolujúcich medzi ľuďmi po internete.

    Nechýbajú napríklad články, že si Merkelová urobila selfie s jedným z utečencov, z ktorého sa neskôr vykľul terorista. Túto lživú správu si na sociálnej sieti Facebook prečítali tisíce ľudí, pričom viac ako 32-tisíc ľudí na ňu aj nejakým spôsobom reagovalo. Pravdivý príbeh o kancelárke a selfie s utečencom však už zaujímal podstatne menej ľudí, len 13-tisíc. Pozornosti sa tešili aj články, že v sýrskom Aleppe zatkli nemeckých dôstojníkov.

    Okrem článkov útočiacich na Merkelovú produkujú spomínané servery pozitívne ladené texty voči Donaldovi Trumpovi. Lživo napríklad vyhlasujú, že pápež František sa jasne vyslovil za Donalda Trumpa. Nechýbajú ani články, že končiaca prvá dáma Michelle Obamová je v skutočnosti muž. „Spravodajský“ kolorit potom dopĺňajú správy o pozorovaní ufa.

    Vôbec najpopulárnejšie sú britské servery Express a MailOnline. Jedným z najčítanejších článkov na serveri Express bol článok so zavádzajúcim titulkom, že Nemci by chceli referendum o vystúpení z EÚ. Hoci nešlo o pravdivú správu, dočkala sa 5 000 reakcií na sociálnej sieti Twitter a ďalších 185-tisíc na sociálnej sieti Facebook. Skutočnosť je pritom úplne iná. Prieskumy ukazujú, že asi 80 percent Nemcov podporuje členstvo svojej krajiny v EÚ.

    Ďalší veľmi komentovaný článok servera Express tvrdil, že utečenci odmietajú pracovať s odôvodnením, že sú hosťami kancelárky Merkelovej. Ani táto správa nie je pravdivá, no aj napriek tomu sa tešila priazni predovšetkým medzi sympatizantmi AfD. A to ešte stále nie je všetko. Medzi zavádzajúcimi článkami nájdeme aj také, ktoré tvrdia, že Merkelová nariaďuje médiám, o čom smú a o čom nesmú písať.

    Na dovŕšenie všetkých lží konečne nechýbajú ani texty o tom, že Merkelová je šialená.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -