Toto tu ešte nebolo. Masívna odveta Ruska. Desiatky ťažkých bombardérov drvia Islamský štát

    0
    Ruská odveta za teroristický útok (Autor: SITA, Reprofoto, Youtube)

    S útokmi Rusko začalo v utorok v ranných hodinách, teda v rovnaký deň, ako Moskva oznámila, že pád ruského civilného lietadla nad Sinajským polostrovom, pri ktorom zahynulo 224 ľudí, spôsobila bomba na palube. K útoku sa predtým prihlásil Islamský štát.

    Najväčší bombardovací nálet Ruska za desaťročia

    „Je to zásadný kvalitatívny posun, lebo Rusi nikdy predtým v takom meradle svoje diaľkové letectvo nenasadili. Pre strategické bombardéry Tu-95MS a Tu-160 to bola bojová premiéra. Diaľkové bombardéry Tu-22M3 už nasadené boli. Lietali nad Afganistanom, Čečenskom aj Gruzínskom. Prvýkrát tiež boli použité zo vzduchu odpaľované ruské strely s plochou dráhou letu Ch-555 a Ch-101,“ ozrejmil pre ParlamentnéListy.sk vojenský analytik Lukáš Visingr.

    Rusi použili až 25 diaľkových bombardérov. „To je veľmi veľa. Američania na podobné operácie posielajú 2 až 4 bombardéry,“ tvrdí analytik.

    Rusko disponuje 70 bombardérmi TU-22M3, 58 kusmi TU-95MS a 13 najnovšími strojmi TU-160. Inými slovami, Moskva nasadila veľkú časť svojho diaľkového a strategického bombardovacieho letectva.

    Rakka, Idlib a Aleppo v plameňoch

    „Počas masívneho útoku zneškodnili 14 dôležitých cieľov ISIS, ktoré boli zasiahnuté 34 zo vzduchu odpálenými strelami s plochou dráhou letu,“ konštatoval náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov. Podľa najvyššieho ruského vojenského predstaviteľa boli medzi zničenými cieľmi veliteľské centrá, z ktorých Islamský štát koordinoval svoje operácie v provinciách Idlib a Aleppo, ale aj muničné sklady v severozápadnej Sýrii.

    Idlib a Aleppo nie sú hlavné bašty Islamského štátu, pričom väčšiu časť týchto oblastí držia Američanmi podporovaní rebeli. Ruské bombardéry však zasiahli aj Rakku, ktorá je de facto hlavným mestom kalifátu. Americkí predstavitelia oznámili, že Moskva o svojich najnovších útokoch Washington dopredu informovala.

    Rusi ukazujú, čo dokážu

    Rusi vykonali celkovo tri veľké nálety. Jeden útok viedli bombardéry Tu-95MS a Tu-160. Lietadlá Tu-22M3 útočili dvakrát. „Takto skoordinovať 25 bombardérov, to je naozaj veľmi náročné. Rusi sa chceli trošku ukázať. Chceli dokázať, že to jednoducho vedia. Je naozaj vidieť, že sa od Čečenska a Gruzínska o dosť zlepšili,“ tvrdí Visinigr.

    Podľa analytika je zrejmé, že ruské lietadlá, ktoré štartujú zo základne v Sýrii, sa triafajú veľmi presne. „Tiež sa veľmi zlepšili v navádzaní leteckých útokov zo zeme. To im predtým veľmi nešlo, ale teraz im to ide veľmi dobre,“ konštatuje.

    Otázka teraz znie, či v útokoch tejto intenzity budú Rusi pokračovať. „To by bolo veľmi náročné… Dá sa však očakávať, že ťažké bombardéry občas nasadzovať budú,“ dodáva Visingr.

    Ďalšia premiéra

    Rusko nasadilo dokonca aj ponorku, ktorá proti cieľom v Sýrii vystrelila niekoľko striel s plochou dráhou letu. Údajne išlo o jednu diesel-elektrickú ponorku B-237 Rostov-na-Done, ktorá sa vracala z cvičenia v Severnom mori, a ktorá sa plavbou cez Stredozemné more mala dostať k Čiernomorskej flotile. „Táto ponorka sa teda nachádzala na vhodnom mieste, aj keď je pravdepodobné, že Rusi túto akciu plánovali do istej miery dopredu,“ konštatuje Visingr.

    Spoločne s Francúzmi?

    Vladimír Putin zároveň ruským ozbrojeným silám nariadil vypracovať spoločne s Francúzskom spoločný bojový plán pre Sýriu. V najbližšom čase totiž k sýrskym brehom priplávajú plavidlá francúzskeho námorníctva v čele s lietadlovou loďou Charles De Gaulle. „Bude potrebné nadviazať s Francúzmi priamy kontakt a spolupracovať s nimi ako so spojencami,“ povedal Putin.

    - Reklama -