Toto sú tri ilúzie o našej vláde. O čom to Švejna hovorí?

    0
    Ivan Švejna (Autor: Most-Híd)

    Prvou z ilúzií je podľa poslanca Švejnu konsolidácia verejných financií. „Vláda sa chváli, ako dobre a rýchlo konsoliduje verejné financie, no je potrebné povedať, že kým pravicová vláda dokázala za rok znížiť deficit o 2,76 %, súčasná vláda len o 2,16 % za štyri roky,“ porovnal konsolidačné úsilie predchádzajúcej a súčasnej vlády Ivan Švejna. Podľa neho vláda výrazne zaostáva v tejto oblasti a nevyužila príležitosť oživenia hospodárstva na Slovensku na zásadné zníženie deficitu. Ten je stále len tesne pod úrovňou 3 %, čo predstavuje už kritickú hranicu.

    „Druhou ilúziou je znižovanie nezamestnanosti na Slovensku, ktoré ide veľmi pomalým tempom, pričom Slovensko je stále na chvoste krajín v EÚ,“ vyhlásil podpredseda Ivan Švejna. Podľa neho sa nezamestnanosť znižuje v celej Európe, no kým napríklad susedná Česká republika má druhú najnižšiu nezamestnanosť, naša dosahuje stále dvojciferné čísla. „Navyše, na jej znižovanie boli vynaložené stovky miliónov eur cez dotácie či investičné stimuly, no efektivita využitia týchto prostriedkov je veľmi nízka,“ doplnil Ivan Švejna.

    Poslednou z ilúzií je podľa Švejnu efektívny výber daní, ktorým sa vláda chváli, aj keď Slovensko je stále na tom veľmi zle. „V súčasnosti je naša efektívna daňová sadzba v prípade DPH na úrovni 14,8 %, pričom ešte v roku 2008 to bolo 15,5 %,“ poznamenal Ivan Švejna. Vláda podľa neho vôbec nedokázala využiť všetky možnosti na ešte lepší výber DPH, pričom však dokázala preinvestovať desiatky miliónov eur do slabo fungujúcich informačných systémov Finančnej správy. „Tieto tri ilúzie, ktoré o svojom vládnutí šíri Smer, je preto potrebné veľmi jasne pomenovať a zabrániť tomu, aby ťahal ľudí ďalej za nos,“ dodal na záver Ivan Švejna.

    - Reklama -