Toto sa stane, keď vám na dvere zazvoní sociálka ako novinárke z Denníka N. Úrad práce kontroly obhajuje. Sú absolútne neefektívne, oponuje saskárka

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Terénni sociálni pracovníci robia náhodné kontroly u občanov poberajúcich štátnu sociálnu dávku v podobe prídavkov na deti, rodičovského príspevku alebo príspevku pre zdravotne ťažko postihnutých. V tejto súvislosti zaklopali minulý týždeň aj na dvere redaktorky Denníka N Moniky Tódovej.

    Pracovník mal podľa jej slov zistiť, ako sa stará o deti a či sa stále zdržiava na území Slovenska. „Pozdravujem pána ministra Richtera a odkazujem mu, že stále pracujem na území SR a naše deti sa u nás majú dobre. Neviem, či sa to isté dá povedať aj o tých v Čistom dni,“ odkázala.

    Tódová aktívne sledovala kauzu galantského resocializačného centra Čistý deň, v dôsledku ktorej opoziční poslanci dokonca chceli odvolávať ministra práce Jána Richtera. Opoziční poslanci v súvislosti s novinárkinou kontrolou hovoria o šikane, prekročení hraníc zo strany štátnej mafie či o tom, že minister sa pomiatol.

    Na Tódovej príspevok na sociálnej sieti reagoval aj Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, keď v oficiálnom stanovisku riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVR Jana Lukáčová informovala, že kontrola bola náhodná a nemala žiadny bočný účel. 

    Viac sme o tom písali TU.

    Parlamentné listy o kontrolách, ktoré sa robia v rámci národného projektu Podpory rozvoja sociálnej práce v rodinnom prostredí, zisťovali viac. Projekt sa skrátene volá Efektivita II a funguje od roku 2014. Jeho cieľom je zabrániť možnému zneužitiu sociálneho systému.

    Od januára minulého roka do apríla tohto roka mali pracovníci vykonať 79-tisíc návštev, pričom účelom ich návštevy nebola iba kontrola narábania so štátnymi sociálnymi dávkami, ale aj prípadné poradenstvo, ako si vybaviť ďalšie dávky či iné. Riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVR ako príklad efektivity tohto projektu uvádza znížený počet poberateľov dávok v hmotnej núdzi. Zatiaľ čo v júni 2014 ju poberalo 168 058 obyvateľov, v júni tohto roka už iba 90 095 obyvateľov.

    Práca v oblasti štátnych dávok nie je zameraná na „výnosy“

    Projekt Efektivita II je financovaný z eurofondov, konkrétne naň bolo vyhradených vyše 29 miliónov e­ur a poskytol prácu pre 402 ľudí, pričom 258 z nich na oddeleniach štátnych sociálnych dávok. Asistent sociálnej práce na oddelení štátnych sociálnych dávok  si mesačne prilepší o 670 eur.

    Podľa Lukáčovej slov terénny sociálny pracovník v oblasti štátnych sociálnych dávok vykonáva návštevy v rodinách buď na základe požiadania kolegov, ktorí dávky vyplácajú, alebo na základe náhodného výberu spisu, prípadu.

    Samotná kontrola prebieha tak, že sa pracovník predstaví vo dverách a zároveň sa preukáže preukazom. Následne vysvetlí dôvod svojej návštevy a požiada klienta o informácie. Do bytu bez pozvania klienta nevstupuje. PL sa Lukáčovej pýtali, ako môže pracovník vykonávať kontrolu v prípade, že ho klient nepozve do bytu. Na odpoveď stále čakáme. Po obdržaní ju doplníme.

    V prípade, že klienta kontrolór nezastihne doma, v schránke mu necháva oznámenie o náhradnom termíne návštevy s kontaktom na seba. Tak si môže klient dohodnúť aj iný termín.

    Na otázku, či je takáto kontrola efektívna, ak by sa porovnali náklady na činnosť sociálnych pracovníkov s celkovými výnosmi z tohto projektu, Lukáčová odpovedala: „Terénna sociálna práca v oblasti štátnych dávok nie je zameraná na výnosy'. V prvom rade ide o pomoc občanom a zároveň o adresné a efektívne poskytovanie štátnych sociálnych dávok.“

    Kontroly sú neefektívne 

    Riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVR Lukáčová síce hovorí, že o efektivite kontrol svedčí klesajúci počet ľudí poberajúcich dávku v hmotnej núdzi, podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová má však iný názor.

    „Tieto kontroly sú absolútne neefektívne,“ vyjadrila sa poslankyňa z SaS, ktorá je zároveň členkou Výboru NR SR pre sociálne veci. Podľa jej názoru kontrola u novinárky bola cielená a považuje ju za šikanu.

    „Dostala som množstvo podnetov od ľudí, predovšetkým na východnom Slovensku, že podali podnet na vykonanie kontroly a tá sa aj napriek tomu neuskutočnila,“ pozastavovala sa Nicholsonová nad tým, že pracovníci nerobia kontroly, na ktoré majú oznámenie, ale nájdu si čas a priestor na tie náhodné. V závere vyjadrenia podotkla, že úrady sú podľa jej názoru pracovne poddimenzované a nemajú kapacity na podobné náhodné kontroly. 

    - Reklama -