Toto sa Merkelovej páči? Chcela by som byť mučeníčkou. Alah Ti dá príležitosť, vysvetľuje deťom komiks. Praktiky štátnej náboženskej agentúry v Turecku, ktorá sa teší podpore prezidenta

    0
    Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)
    Diyanet je agentúra, ktorá podlieha tureckému ministerstvu pre náboženské záležitosti a teší sa podpore prezidenta Erdogana, ale zároveň je terčom kritiky za svoje zvláštne praktiky. Najnovšie sa kritici ozvali, keď v apríli vyšlo nové vydanie detského magazínu z dielne Diyanetu. 

    „Ako stvorený“ pre deti…

    Pestrofarebný komiks určený pre deti školského veku nesie názov Nech boh požehná mučeníkov, nech sú ich hroby naplnené svätým svetlom. Kreslené dielko vydané tureckou náboženskou agentúrou obsahuje dialóg medzi rodičmi a deťmi, ktorý obhajuje úlohu mučeníkov a utrpenia v islame. 
     
    V texte, ktorý agentúra RT preložila vo svojom medzinárodnom vysielaní do angličtiny, otec vysvetľuje synovi, „aké dobré je byť mučeníkom“ a dodáva, že martýrstvo dáva človeku príležitosť „dostať sa do neba“. 
     
    VIDEO Turecký komiks pre deti o mučeníkoch 
    Zdroj: YouTube/ RT
     
    Najnovšie vydanie Detského magazínu z dielne tureckej náboženskej agentúry Diyanet kritizoval aj profesor psychológie Serdar Degirmencioglu, podľa ktorého je učenie detí o mučeníctve už dlho súčasťou tureckej vládnej politiky. 
     
    „Chcú použiť kresby, aby deťom odovzdali správu o mučeníctve, lebo si myslia, že to pre nich tak bude atraktívnejšie,“ uviedol Degirmencioglu pre turecký denník Evrensel, ktorý cituje RT. Pomocou štátom podporovanej agentúry vydáva turecká vláda pre deti časopis, v ktorom opisuje mučeníctvo ako „bezbolestnú smrť a prísľub neba“. 
     
    „Náboženstvo sa v posledných rokoch zmenilo doslova na politický nástroj. Už to ani neskrývajú. Ministerstvo pre náboženské otázky dostalo viac peňazí než niekoľko ďalších ministerstiev dohromady a pokračuje v intenzívnej práci zameranej na deti z veriacich rodín,“ dodal  Degirmencioglu. 

    Zvrátený komiks 

    „Chcela by som sa stať mučeníčkou,“ vraví dievča na jednom z obrázkov svojej mame a bratovi. Ten jej odpovedá, že nemôže urobiť, čo by chcela, lebo nesmie vstúpiť do armády. Rozuzlenie obrázku potom prináša mama oboch detí, ktorá svojej dcére vraví, že ak bude veľmi chcieť byť mučeníčkou, „Alah jej dá príležitosť“. 
     
    „Koľko musí mučeník vytrpieť bolesti?“ pýta sa syn svojho otca nad hrobmi tureckých vojakov na ďalšom obrázku v detskom  komikse z produkcie tureckej náboženskej agentúry. Podľa otca však „mučeníci netrpia tak, ako si predstavuje“. 
     
    - Reklama -