Toto nie je dobrá správa pre Merkelovú. Koľko takých ešte znesie?

    0
    Nemecká polícia zasahuje proti islamským extrémistom v Hamburgu (Autor: TASR)

    Ústav pre výskum v oblasti zamestnanosti (IAB), ktorý spadá pod Spolkový úrad práce, zverejnil neradostné štatistiky za obdobie medzi decembrom 2015 až novembrom 2016. Vyplýva z nich, že za posledný rok sa podarilo nájsť zamestnanie len asi 34 000 migrantom z celkového počtu 406 000 registrovaných uchádzačov o prácu, ktorí do Nemecka prišli z ôsmich krajín mimo Európy. „Viac ako pätina z nich našla navyše len dočasné zamestnanie,“ hovorí riaditeľ IAB Joachim Möller.

    Kým miera nezamestnanosti sa v Nemecku pohybuje približne okolo šiestich percent, na utečencov sa kladú oveľa nižšie nároky. „Pokiaľ by sa nám do piatich rokov podarilo zamestnať aspoň 50 % nových migrantov, mohli by sme to považovať za úspech,“ konštatuje Möller s tým, že aj časovo obmedzené zamestnanie plní v ich prípade svoju funkciu. „Firmy sú zo začiatku k ich pracovným výkonom skeptické, tak aspoň majú čas zbaviť sa svojich obáv.

    Ministerstvo práce na čele s Andreou Nahlesovou (SPD) pripravilo špeciálny program pre utečencov, ktorí by za svoju prácu dostávali euro na hodinu. „Program sa začal tento rok v auguste s cieľom zabezpečiť týmto spôsobom 100 000 pracovných miest. Zatiaľ sa ale, bohužiaľ, podarilo spustiť len 5 % z cieľového počtu,“ priznáva Möller, ktorý však následne prechádza na optimistickejšiu strunu a tvrdí, že čísla budú aktuálne o trochu vyššie.

    Migranti z krajín Blízkeho východu majú každopádne vstup na nemecký pracovný trh značne zložitý. Väčšina z nich nehovorí po nemecky a okrem dokladov o vzdelaní im v prvom rade chýbajú preukázateľné skúsenosti a v neposlednom rade samotné zručnosti. Nemecké firmy nechcú investovať vysoké sumy do ich ďalšieho vzdelávania, pretože nemajú istotu, že sa im ich investície v dohľadnom čase vrátia.

    To nakoniec potvrdzuje aj samotný šéf IAB Joachim Möller, podľa ktorého bude možné posúdiť vplyvy súčasných opatrení pre migrantov na pracovnom trhu až o päť až desať rokov. Od príchodu prvých moslimských migrantov však uplynul už celý rok a prácu sa podarilo nájsť ani nie desiatim percentám z nich. K tomu je, ako sme už spomenuli, potrebné pripočítať, že pätina z nich má zaistené len dočasné zamestnanie a ďalší pracujú v programe ministerstva práce za mzdu euro za hodinu.

    Celý text v nemčine nájdete TU.

    - Reklama -