Toto môže poriadne zamotať voľby vo Francúzsku. Na favorita Fillona vyhrabali špinu a už mu idú po krku prokurátori

    0
    Francois Fillon (Autor: TASR)

    Satirický týždenník Le Canard enchaîné priniesol informácie, že François Fillon zamestnával vo funkcii premiéra svoju manželku ako asistentku. Keďže mu však mala robiť asistentku len naoko, manželia údajne zneužili finančné prostriedky francúzskych daňových poplatníkov. Informácie satirického týždenníka teraz predbežne prešetrujú francúzski štátni zástupcovia.

    Agentúra Reuters k tomu dodáva, že medzi francúzskymi poslancami je pomerne bežnou praxou, že vo svojej kancelárii zamestnávajú svojich príbuzných a dokonca aj milenky, ale prípad Fillonovcov je predsa len špecifický. Manželka expremiéra je pôvodom Britka a škandál môže skutočne ohroziť Fillonove prezidentské ambície.

    Bez šancí na postup do druhého kola v prezidentských voľbách nie je ani ľavostredový nezávislý Emmanuel Macron. Aj ten by mohol postúpiť do druhého kola, kde by mohol teoreticky konkurovať Marine Le Penovej, a Fillon by tak prišiel o svoju šancu. Voliči sú momentálne voči tradičným politickým elitám značne kritickí a škandál by mohol politického matadora Fillona pochovať. Svojej manželke mal z eráru vyplatiť údajne až 600-tisíc eur za prácu, ktorú nevykonávala. Fillonov tím obvinenia dôrazne odmietol a vydal tlačovú správu, podľa ktorej Fillonova manželka pre svojho muža prácu odvádzala, len si priala stáť čo najviac v pozadí, mimo záujmu médií, lebo je skromná.

    Marine Le Penová, ktorá často kritizuje tradičných politikov, vraj tentoraz až nápadne mlčí. Reuters na dokreslenie celej situácie dodáva, že aj Národný front čelí vyšetrovaniu pre podozrivé zamestnávanie asistentov poslancov strany v Európskom parlamente.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -