Toto mal povedať aj Danko v Rusku! Prečo nehovoril v ľubozvučnej slovenčine? Europoslanci komentujú Kisku v europarlamente

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: df)

    „So záujmom som si vypočul vystúpenie prezidenta v Európskom parlamente. Jeho prejav bol štátnicky a európsky, bol sprevádzaný potleskom na viacerých miestach. Začal dôležitým odkazom na 17. november, ktorý bol míľnikom vo vývoji EÚ, na čo počas svojho prejavu niekoľkokrát upozornil,“ uviedol svoj status na sociálnej sieti Eduard Kukan.

    Kiska podľa neho hovoril často aj o úspechu slovenského príbehu v eurointegrácii, čo ho potešilo, lebo to spojil s dôležitosťou rozširovania a stability v našom susedstve, čomu sa europoslanec sám venuje vo svojom mandáte od roku 2009.

    „Prezident Kiska hovoril aj o hrozbe propagandy a ruského vplývania na voľby v Európe a o tom, ako sa musíme vedieť brániť proti týmto taktikám. Bol by som rád, keby podobný odkaz zaznel aj v ruskej Dume, kde dnes vystúpi predseda NR SR Andrej Danko,“ zaželal si v súvislosti s oficiálnou návštevou podpredsedu parlamentu v Rusku.

    Europoslanec Branislav Škripek ocenil snahu prezidenta Kisku dôstojne prezentovať našu krajinu v parlamente EÚ, pričom poslanci na jeho vyjadrenia reagovali pozitívne. „Treba povedať, že jeho postoje sú veľmi prointegračné, voči tomuto optimizmu som do istej miery zdržanlivý. Bol to prejav do dobrého počasia. Podľa môjho názoru Európa potrebuje reformy, ale to som v prejave nezachytil,“ priznal.

    Súhlasí však s prezidentom, keď za nebezpečenstvo označil politikov využívajúcich konšpiračnú propagandu na presadzovanie politických cieľov. „Konšpiračné teórie tiež destabilizujú národ a vyvolávajú nedôveru voči inštitúciám,“ myslí si.

    Škripek je však proti spoločnej európskej armáde. „Mrzí ma, že nehovoril svoj prejav v krásnej, ľubozvučnej slovenčine, lebo je to aj úradný jazyk EÚ,“ povzdychol si nakoniec na margo Kiskovej dobrej angličtiny.

    - Reklama -