Toto je pre írske ženy historická chvíľa, komentoval irsky premiér fakt, že parlament dal interrupciám zelenú

    0
    Na archívnej snímke radostná reakcia žien po zverejnení výsledkov referenda za liberalizáciu zákonov prísne obmedzujúcich interupcie v írskom Dubline 26. mája 2018. (Autor: TASR)

    Írsky premiér Leo Varadkar označil schválenie legislatívy zákonodarcami za “historickú chvíľu”. Nová legislatíva povoľuje interrupciu do 12. týždňa tehotenstva – alebo vtedy, ak je ohrozený život gravidnej ženy alebo jej hrozí vážne poškodenie zdravia. Takisto je interrupcia možná v prípade abnormálnosti plodu, čo by mohlo viesť k smrti plodu pred narodením alebo do 28 dní po narodení.

    “Toto je pre írske ženy historická chvíľa. Vďaka všetkým, ktorí to podporili,” uviedol Varadkar, ktorý presadzoval májové referendum – v ňom 66 percent voličov hlasovalo v prospech zrušenia ústavného zákazu interrupcií. Od roku 1980 bolo približne 170.000 Írok nútených vycestovať do susednej Británie na umelé prerušenie tehotenstva. Írsko je prevažne katolícka krajina, ale vplyv cirkvi v posledných rokoch slabne. Táto zmena znamená, že Malta je teraz jedinou krajinou Európskej únie, kde platí úplný zákaz interrupcií. Írsky zdravotný systém bude môcť urobiť prvé interrupcie v januári.

    Jediným zostávajúcim krokom v legislatívnom procese je formálny podpis prezidenta Michaela D. Higginsa, potom sa zo schváleného návrhu stane zákon.

    - Reklama -