Toto je nebezpečné. Sýrska armáda a Kurdi sa spojili proti tureckej ofenzíve

    0
    Turecké tanky pri hraniciach. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Poradca Kurdmi vedenej správy v severnej Sýrii Badrán Džía Kurd pre agentúru Reuters povedal, že armádne jednotky budú nasadené na niektorých pohraničných postoch, pričom by mohli vstúpiť do oblasti Afrín v najbližších dvoch dňoch.

    Dohoda poukazuje na čoraz komplikovanejšiu situáciu v bojoch v severnej Sýrii, kde proti sebe stoja alebo sa spájajú kurdské milície, sýrska vláda, rôzne povstalecké skupiny, Turecko, USA a Rusko. Najväčšie územia v sýrskom konflikte v súčasnosti ovládajú sýrska vláda a kurdské sily, ktorých zložité vzťahy budú kľúčové pri ďalšom vývoji vojny, píše Reuters.

    Ankara spustila v januári v Afríne vzdušnú a pozemnú ofenzívu proti milíciám sýrskych Kurdov známym ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré Turecko považuje za teroristickú skupinu spojenú s kurdskými povstalcami na svojom území.

    Spojené štáty, spojenec Turecka v NATO, vyzbrojovali YPG v rámci boja proti džihádistickej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii, neposkytli však tejto skupine podporu v Afríne.

    K správe o dohode sa sýrska armáda zatiaľ nevyjadrila. Hovorca YPG Núrí Mahmúd len zopakoval predošlé vyhlásenie, podľa ktorého sýrska armáda doposiaľ nereagovala na ich výzvu, aby pomohla brániť Afrín.

    - Reklama -