Toto je krajina podľa gusta Junckera a Schulza. Chystajú tam niečo, z čoho pôjdu na Wildersa aj Le Penovú mdloby

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Euroskeptici to nemajú jednoduché v žiadnej z európskych krajín, ale v Dánsku to môže byť z ich pohľadu ešte oveľa horšie. Vystúpenie z Európskej únie, ktorú považujú euroskeptici za socialistického molocha neschopného plniť ani tie najzákladnejšie funkcie, pritom patrí medzi hlavné „lákadlá“ Wildersa, Le Penovej a ďalších predstaviteľov euroskeptických strán. Všetko nasvedčuje, že v Dánsku sa podarí mainstreamovým politikom hrozbu vystúpenia z EÚ navždy zažehnať.

    Strany Radikale Venstre (Radikálna ľavica), Alternativet (zelení) a Socialistisk Folkeparti (socialisti) teraz prišli s návrhom, ktorý by zaväzoval všetky parlamentné strany, aby sa vzdali presadzovania referenda o členstve v EÚ. Podľa navrhovateľov tohto návrhu je hlavným argumentom zotrvania krajiny v EÚ ekonomická stránka. Argumentujú tým, že Dánsko vnútri Európskej únie umožňuje zahraničným investorom lepšie predvídať budúcnosť.

    Plánovaná dohoda je namierená proti snahám euroskeptickej Dánskej ľudovej strany, ktorá neustále tlačí na vládu, aby referendum usporiadala. „Navrhujeme, aby sedem parlamentných strán, ktoré si želajú, aby Dánsko zotrvalo v EÚ, raz a navždy potvrdilo svojím podpisom, že v našej krajine sa referendum nikdy konať nebude,“ cituje server The Local šéfa Radikálnej ľavice Mortena Østergaarda. Návrh troch ľavicových strán má veľkú nádej na úspech, lebo aj väčšina ďalších strán členstvo Dánska v EÚ podporuje.

    Dánsko by sa tak stalo prvým členským štátom Európskej únie, kde by možnosť usporiadania referenda neprichádzala vôbec do úvahy. Napokon po niečom takom pravidelne volajú špičky EÚ. Vlani v novembri vyhlásil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, že organizovať po Veľkej Británii ďalšie referendá aj v iných krajinách nepovažuje za múdre. „Nielen preto, že sa obávam o ich výsledok. Ale aj preto, že by vzbudili len ďalšiu polemiku.“

    V podobnom duchu sa vyjadril ešte niekoľko mesiacov predtým niekdajší predseda Európskeho parlamentu a aktuálne horúci ašpirant na úrad nemeckého kancelára Martin Schulz. Keby návrh ľavicových dánskych strán prešiel, mohlo by to viesť k pokusom schváliť podobnú dohodu aj v ďalších členských štátoch EÚ. Ako prvé sa ponúka Holandsko, kde má veľkú šancu na víťazstvo v marcových parlamentných voľbách euroskeptická Strana za slobodu Geerta Wildersa.

    Samotný Wilders už mnoho mesiacov hovorí, že ak sa mu podarí zostaviť vládu, jedným z prvých krokov bude usporiadanie referenda o členstve krajiny v Európskej únii. Rovnaké plány má aj šéfka Národného frontu a kandidátka na francúzsky prezidentský post Marine Le Penová. Oboch euroskeptických politikov však čaká v tomto smere ešte dlhá cesta. Všetko nasvedčuje, že Le Penovú v 2. kole porazí socialista Macron a Wildersova Strana za slobodu má aj napriek nádejným výsledkom v predvolebných prieskumoch veľmi nízky koaličný potenciál.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -