Toto je demokracia a toto zasa sloboda. V Česku si azylanti prejdú občianskou výchovou

    0
    Utečenci v Česku. Ilustračná fotografia (Autor: Repro/Youtube)

    Vláda o tejto ponuke rozhodla koncom minulého roka. Ministerstvo preto teraz pripravuje verejnú zákazku na organizovanie kurzov za 15 miliónov korún na tri roky. Kurzy by sa mohli začať už v júli. „Sme v mimoriadnej situácii a je nutné venovať pozornosť tomu, aby ľudia, ktorí tu budú žiť a budú sa integrovať, dobre rozumeli nášmu demokratickému právnemu poriadku, právu, pomerom, kultúre,” povedala pre denník Právo ministerka školstva Kateřina Valachová. 

    Nepovinný bonus k českému jazyku

    Dvadsaťhodinový nepovinný kurz doplní už prebiehajúcu výučbu českého jazyka, ktorá trvá 400 vyučovacích hodín. Tento kurz sa bude končiť preskúšaním. 
    Kurzy sa budú konať prevažne priamo v utečeneckých táboroch, ale aj mimo nich, uviedli Novinky.cz. Témy nebudú podľa ministerstva jednoduché – napríklad “korene a zdroje európskej civilizácie a kultúry, kľúčové míľniky európskej histórie, európska integrácia, inštitúcie Európskej únie a ich fungovanie, štyri slobody a ich vplyv na život jedinca”. 

    Cudzinci, ktorí v ČR využívajú medzinárodnú ochranu, získajú teda poznatky o problematike demokratických postojov, dodržiavaní ľudských práv a slobôd, pochopení významu poriadku, pravidiel a zákonov pre fungovanie spoločnosti či o výchove zodpovedného člena spoločnosti. 

    - Reklama -